Ελιά

Η συστηματική καλλιέργεια της ελιάς άρχισε στα Κύθηρα επί αγγλοκρατίας. Μέχρι και σήμερα είναι η σημαντικότερη οικονομικά από τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Η κυριότερη από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η κορωνέικη. Η Χαμηλή οξύτητα του ελαιόλαδου και τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κατατάσσουν το λάδι Κυθήρων ανάμεσα στα εκλεκτά ελαιόλαδα της Ελλάδας.

Επιστημονική ονομασία:
Olea europea, Ελαία η ευρωπαϊκή

Οικογένεια:
Oleaceae

Κυθηραϊκή ονομασία:
Ελιά, Ελαία

Ονομασία σε άλλα μέρη της Ελλάδας:
Ελιά

Συλλογή:
Το φθινόπωρο συλλέγουμε τους καρπούς. Επίσης χρήσιμα είναι τα φύλλα της ελιάς.

Ιδιότητες:
Το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Αυξάνει την έκκριση της χολής και διαλύει τη χοληστερίνη. Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, ηρεμιστικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.

Tips:
Η μούργα του λαδιού χρησιμοποιείται για την παραγωγή σαπουνιού.

Δείτε όλα τα άρθρα

Κορυφή