Κουμαριά

Κουμαριές υπάρχουν διάσπαρτες σε διάφορα μέρη του νησιού. Μεγάλος αριθμός τους βρίσκεται στο «κουμαροδάσος» της περιοχής του Γερακαρίου, ανάμεσα στα δενδροφυτεμένα πεύκα, κουκουναριές και ευκαλύπτους. Η περιοχή είναι πανέμορφη γύρω στα Χριστούγεννα χάρη στην πανδαισία των χρωμάτων των κούμαρων (από ανοιχτό κίτρινο μέχρι έντονο κόκκινο). Οι καρποί είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εξαιρετικής ρακής. Είναι σημαντικό μελισσοκομικό φυτό εξαιτίας της περιόδου άνθησής του, βοηθώντας τα μελίσσια να βάλουν αρκετά αποθέματα για ξεχειμώνιασμα.

Επιστημονική ονομασία:
Arbutus unedo, Άρβουτος η κοινή

Οικογένεια:
Ericaceae

Κυθηραϊκή ονομασία:
Κουμαριά

Ονομασία σε άλλα μέρη της Ελλάδας:
Κουμαριά, Αγριοκουμαριά, Μαυροκουμαριά, Γλυστροκουμαριά, Λαγομηλιά, Κόμαρος

Συλλογή
Συλλέγουμε τα φύλλα του φυτού όλο το χρόνο και τους καρπούς το φθινόπωρο.

Ιδιότητες
Η κουμαριά είναι ένα τονωτικό βότανο. Τα φύλλα της κουμαριάς είναι διουρητικά και αντισηπτικά. Είναι καταπραυντικά σε παθήσεις των ουροφόρων οδών (κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα, υπερτροφία του προστάτη, βλεννοροϊκή ουρηθρίτιδα). Συνίστανται επίσης ως αιμοστατικό σε παθήσεις όπως αιματουρία και αιμορραγίες της μήτρας. Ο καρπός τους συνίσταται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία, γιατί περιστέλλει τα έντερα και διευκολύνει τη φυγή των αερίων. Ο καρπός επίσης χρησιμοποιείται κατά του σταφυλόκοκκου σε αποστήματα και σπυριά του δέρματος.

Tips

Τονωτικό: Διαλύουμε τους καρπούς σε βιολογικό κόκκινο κρασί και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά το πίνουμε.

Ρακή: Η ρακή που παράγεται από τα κούμαρα είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης και αποτελεί μίας από τις καλύτερες θεραπείες για τη γρίπη. Βράζουμε ρακή με μέλι και κανέλα για 5 λεπτά και την πίνουμε ζεστή. Προκαλεί έντονη εφίδρωση και υποχώρηση του πυρετού.

Δείτε όλα τα άρθρα

Κορυφή