Σπήλαια στα Κύθηρα

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου

Είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό σπήλαιο. Βρίσκεται δυτικά του χωριού Μυλοποτάμου, σε μία εξίσου εντυπωσιακή περιοχή, τον όρμο Κόκαλα και σε υψόμετρο 50 μέτρων. Πρώτοι που ασχολήθηκαν συστηματικά με το σπήλαιο αυτό ήταν το ζεύγος Πετροχείλου. Ο καθηγητής Ιωάννης Πετρόχειλος και η γυναίκα του Άννα. Το 1955, μετά το θάνατο του συζύγου της η Άννα Πετροχείλου, τιμώντας τη μνήμη του, με δικές της δαπάνες πραγματοποίησε την ολοκλήρωση της εξερεύνησης του σπηλαίου και  την χαρτογράφησή του. Στην είσοδο του σπηλαίου θα συναντήσετε το ναό της Αγίας Σοφίας με τέμπλο που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και που φέρει αγιογραφίες του 18ου αιώνα. Το σπήλαιο έχει τουριστική διαδρομή 200 περίπου μέτρων. Έχει διάκοσμους σταλακτιτών και σταλαγμιτών σε όλους τους θαλάμους, οι οποίοι επικοινωνούν με μικρά ανοίγματα. Η μέση θερμοκρασία του σπηλαίου είναι 17οC και το ποσοστό υγρασίας είναι περίπου στους 75%. Σήμερα το σπήλαιο είναι επισκέψιμο και υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμου Κυθήρων που θα σας ξεναγήσουν.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
01.07 - 31.08 2015: Καθημερινά εκτός Δευτέρας 11:00 – 18:30
01.09 - 20.09 2015: Καθημερινά εκτός Δευτέρας και Πέμπτης 11:00 – 15:30

Τιμή εισόδου
Κανονικό €5,00 
Παιδιά έως 6 ετών ΔΩΡΕΑΝ 
Παιδιά 6 - 13 ετών & φοιτητές (με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας)  €2,00
Ομαδικά εισιτήρια άνω των 10 ατόμων   €3,00

Περισσότερες πληροφορίες στον Δήμο Κυθήρων T.27360-31213  8.00΄ - 15.00΄.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Καλάμου

Ένα σπήλαιο, στην καρδιά ενός μικρού λαγκαδιού. Ένα απίστευτα θεόπνευστο μέρος, που το χειμώνα κατακλύζεται από το ποτάμι. Το σπήλαιο δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, όμως το τοπίο σε υποβάλει και δημιουργεί απίστευτη αίσθηση. Το εκκλησάκι στην είσοδο του σπηλαίου είναι αφιερωμένο στην Αγία του Θεού Σοφία. Μπορείτε να το επισκεφτείτε από το χωριό Κάλαμος οδεύοντας προς το Καψάλι. Υπάρχει διασταύρωση προς το Χωριό Σπηλίες. Το Σπήλαιο βρίσκεται στο τέλος του χωριού.
Προτείνεται μια επίσκεψη για ένα πικ-νικ και μάλιστα χειμερινούς μήνες με λιακάδα.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία

Το σπήλαιο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό της Αγίας Πελαγίας κοντά στη ρεματιά της Γάλανης. Έχει έκταση 120 τετραγωνικά μέτρα. Ο διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι εντυπωσιακός.

Σπήλαιο Χουστή

Είναι σπήλαιο που Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης, με κλιμακωτή είσοδο λαξευμένη στην πέτρα του εδάφους. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού Διακόφτι. Οι ανασκαφείς τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής και κατοίκησης στην περιοχή και το σπήλαιο, που ανάγεται στο 3800 π.Χ. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες εποχές, στα κλασσικά και τα ρωμαϊκά χρόνια. Φαίνεται από τα ευρήματα ότι το σπήλαιο λειτουργούσε βασικά ως ιερό. Κάθε καλοκαίρι γίνονται ξεναγήσεις από ομάδα ανασκαφέων – αρχαιολόγων.

Σπήλαιο Καταφυγάδι

Το σπήλαιο Καταφυγάδι βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Μερμηγκάρι στα δυτικά του νησιού. Έχουν εντοπιστεί όστρακα από κεραμικά της Μυκηναϊκής Εποχής. Το σπήλαιο είναι μικρό και στενό. Αποτελεί καταφύγιο για την πανίδα της περιοχής. Το σπήλαιο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Κορυφή
  • «Σε αντίθεση με τη γενική στειρότητα του εδάφους, στο νησί αφθονούν οι εκκλησίες…» John Galt, Άγγλος περιηγητής, 19ος αιώνας