Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο

Το Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2002 ως ένα από τα επακόλουθα των πρώτων Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, για να περάσει τον επόμενο χρόνο στον έλεγχο της νεοσύστατης Πολιτιστικής Εταιρείας Κυθήρων. Αποστολή του Φωτογραφικού Αρχείου είναι η εξεύρεση, καταγραφή, αντιγραφή και διάσωση κάθε φωτογραφικής μαρτυρίας που σχετίζεται με τα Κύθηρα, τους Κυθήριους και την Κυθηραϊκή διασπορά. Τα περιεχόμενα του αρχείου βρίσκονται εν συνεχεία στη διάθεση κάθε ερευνητή ή και απλώς ενδιαφερόμενου, καθώς και για την πολιτιστική προβολή των Κυθήρων. Το αρχείο απαρτίζεται από τρία είδη φωτογραφικού υλικού:

•    Θετικές φωτογραφικές εκτυπώσεις, πρωτότυπες ή σύγχρονες

•    Πρωτότυπα αρνητικά

•    Ψηφιακά αρχεία

Σε κάθε περίπτωση καταγράφονται όσα δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη φωτογραφία, πληροφορίες που συνοδεύουν το ψηφιακό αρχείο στη βάση δεδομένων του ΚΦΑ.

Παράλληλα με τις φωτογραφίες ιστορικού ενδιαφέροντος, το Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο έχει στη κατοχή του και έναν αριθμό καλλιτεχνικών φωτογραφιών από τα Κύθηρα, έργα γνωστών σύγχρονων φωτογράφων όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Τζέλη Χατζηδημητρίου. Τα έργα αυτά αποτελούν δωρεά των φωτογράφων.

Αναμφισβήτητα, σημαντικότερο απόκτημα υπήρξε το πλήρες αρχείο του πρώτου κατά τα φαινόμενα Κυθήριου επαγγελματία φωτογράφου, του Παναγιώτη Φατσέα, που παρέμεινε ανέπαφο για 64 χρόνια, όπως περίπου το άφησε όταν πέθανε το 1938. Το αρχείο Παναγιώτη Φατσέα αποτελείται από περίπου 2,200 γυάλινες αρνητικές πλάκες, καθώς και από το πολύτιμο βιβλίο εργασίας στο οποίο κατέγραφε με σχολαστικότητα τις λεπτομέρειες κάθε λήψης. Χάρη στη γενναιοδωρία των επιζώντων τέκνων του, και ειδικά των κληρονόμων του φωτογραφείου Μανώλη και Χαράλαμπο Φατσέα, το αρχείο Παναγιώτη Φατσέα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Κυθηραϊκού Φωτογραφικού Αρχείου. Παράλληλα, το ΚΦΑ εμπλουτίσθηκε με σημαντικό αριθμό αρνητικών που τράβηξαν οι Μανώλης και Χαράλαμπος κατά τις δεκαετίες 1940 και 1950.

Η διαδυκτιακή πρόσβαση σε επιλεγμένες εικόνες του αρχείου επιτελείται μέσω της ιστοσελίδας www.kytheraphoto.com

Δείτε όλα τα άρθρα

Κορυφή