Στη βουλή και η Ρεπούση για το καράβι

22/01/2014
Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
21-1-2014

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά-Κυθήρων-Αντικυθήρων

Κύριε Υπουργέ,

Τους τελευταίους μήνες, οι κάτοικοι των Κυθήρων και Αντικυθήρων παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία και προβληματισμό τις εξελίξεις γύρω από το μείζον θέμα της σύνδεσης των νησιών αυτών με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη αλλά και με την Μονεμβασιά και την Καλαμάτα εποχιακά. Πιο συγκεκριμένα, η ακτοπλοϊκή εταιρεία που εκτελεί το δρομολόγιο, έχοντας κάνει χρήση της δίμηνης ακινησίας που προβλέπεται από τη σύμβαση για λόγους επισκευών του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος», έχει ανακοινώσει ότι αδυνατεί για οικονομικούς λόγους να  συνεχίσει να εκτελεί το δρομολόγιο, παρά τις συμβατικές της υποχρεώσεις.  Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία έχει καταθέσει και εγγυητική επιστολή 1.500.000 ευρώ για την τήρηση της σύμβασης. Το δρομολόγιο όμως δεν μπορεί  να διακοπεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος που οφείλει να περιφρουρήσει το αρμόδιο υπουργείο. Σε περίπτωση διακοπής του, οι κάτοικοι των Κυθήρων και των Αντικυθήρων θα αποκοπούν από τον Πειραιά που είναι το διοικητικό κέντρο στο οποίο ανήκουν. Αποκόπτονται επίσης από την Κρήτη με την οποία συνδέονται για λόγους οικονομικούς και τουριστικούς. 

Πιστεύουμε ότι η διακοπή της γραμμής αναιρεί το κοινωνικό αγαθό της μεταφοράς και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία.  Οι Κυθήριοι και οι Αντικυθήριοι, όπως και όλοι οι νησιώτες, έχουν ίσα δικαιώματα στο μεταφορικό αγαθό όπως και οι υπόλοιποι πολίτες που κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα.  Το υπουργείο οφείλει προφανώς να εξορθολογήσει τη σχετική δημόσια δαπάνη διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την θαλάσσια επικοινωνία του νησιού με το διοικητικό της κέντρο. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Πως προτίθεται να χειριστεί το θέμα της θαλάσσιας επικοινωνίας των Κυθήρων και Αντικυθήρων πρωτίστως με τον Πειραιά και δευτερευόντως με την Κρήτη;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου η σύμβαση να ολοκληρωθεί;
Σκοπεύει να ενισχύσει την τοπική συγκοινωνία των νησιών αυτών με την απέναντι ηπειρωτική χώρα;  


Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Ρεπούση

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή