Προβλήματα στο Δάσος Γερακαρίου

13/03/2014

Ως Γεωπόνος της Περιφέρειας Αττικής, στα πλαίσια της Εκμηχάνισης και του Εξηλεκτρισμού της Γεωργίας στην Περιφέρεια Αττικής, ήμουν στο νησί σας από 24/02/14 ως 28/02/14. Μετά από αυτοψία που διενήργησα σε Υπηρεσιακό θέμα, στο βόρειο τμήμα του νησιού επισκέφτηκα και το δάσος πάνω από το Γερακάρι, το οποίο θεωρώ ένα πραγματικό στολίδι για το νησί σας με μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Κάποια πράγματα όμως που υπέπεσαν στην αντίληψη μου θα ήθελα να σας τα επισημάνω, ως προσωπικές απόψεις, θεωρώντας ότι έτσι συμβάλλω στην προστασία αλλά και στην ανάπτυξη του νησιού.

Παρατήρησα ότι:

  • Οι δρόμοι που διασχίζουν το δάσος έχουν σχεδόν καταστραφεί καθιστώντας την οδήγηση στο δάσος, σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.
  • Οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν σχεδιαστεί έχουν σχεδόν κλείσει από νέα βλάστηση που έχει αναπτυχθεί εντός αυτών. Το κλείσιμο των αντιπυρικών ζωνών σε συνδυασμό με το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο του δάσους, το καθιστούν ανοχύρωτο σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Η υδατοδεξαμενή συλλογής όμβριων υδάτων που υπάρχει χρειάζεται επισκευές, μικρής έκτασης, ώστε να συγκρατεί νερό μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά τη γνώμη μου το δάσος αποτελεί πνεύμονα πρασίνου αλλά και ρυθμιστή του μικροκλίματος του νησιού. Συνεπώς είναι επιβεβλημένο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από τη μεριά της πολιτείας, όσο και από τους κατοίκους του νησιού ώστε το δάσος να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί περεταίρω τουριστικά. Η διατήρηση του δάσους αλλά και ο εμπλουτισμός της χλωρίδας του με επιλεγμένα μελισσοκομικά φυτά θεωρώ ότι θα πρέπει να στηριχθεί, μέσω ενός προσεκτικού σχεδιασμού σε εθελοντική βάση και από τους μελισσοκόμους της περιοχής συνεισφέροντας στο αγροτικό εισόδημα του νησιού.

Στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία

Με τιμή
ΣΑΜΟΥΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Γεωπόνος

Τηλ. 6944265647

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή