Η Νομαρχία Πειραιά τιμά την Εθνική Αντίσταση

19/11/2009 Η Νομαρχία Πειραιά τιμά τους αγωνιστές – σύμβολα της Εθνικής Αντίστασης Απόστολο Σάντα και Μανώλη Γλέζο

Δυο κορυφαίες μορφές της Εθνικής Αντίστασης,  δύο φλογερούς και γνήσιους Έλληνες που όλη τους η ζωή είναι ένα μάθημα αγωνιστικότητας, αξιοπρέπειας και περηφάνιας, τον Απόστολο Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο, θα τιμήσει η Νομαρχία Πειραιά, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.
O Απόστολος Σάντας και ο Mανώλης Γλέζος, με το κατόρθωμά της υποστολής της ναζιστικής σημαίας από το βράχο της Ακρόπολης, τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941, έχουν περάσει για πάντα στην Ιστορία ως ένα διαχρονικό, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης των λαών ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό. Όμως η παράτολμη αυτή πράξη τους, δεν ήταν μια μεμονωμένη ηρωική στιγμή δύο νέων τότε παιδιών, αλλά η απαρχή ενός ασίγαστου, αδιάλειπτου και υπέροχου αγώνα για την προάσπιση της δημοκρατίας,  της ελευθερίας, της εθνικής και ατομικής αξιοπρέπειας.
Για την πολυσήμαντη προσφορά τους στον Αντιφασιστικό Αγώνα και γενικότερα στις αξίες του ανθρωπισμού,  η Νομαρχία Πειραιά τούς τιμά, τιμώντας ταυτόχρονα στο πρόσωπο των δύο μεγάλων αυτών αγωνιστών το μεγαλείο, την αυτοθυσία και αυταπάρνηση του ανώνυμου έλληνα και της υπερήφανης ελληνίδας που αγωνίστηκαν στα πέτρινα χρόνια της Κατοχής για την λευτεριά και την εθνική μας ανεξαρτησία.
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου και ώρα 12.30 μ.μ. στον Πολυχώρο Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά, ο οποίος στεγάζει και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Πειραιά, αμέσως μετά το πέρας της καθιερωμένης δοξολογίας που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας (11 π.μ.) χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ και της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στον Κήπο Εθνικής Αντίστασης Πειραιά (Τινάνειο Κήπο)*.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, η χώρα μας αλλά και ο νομός μας,  ο ευρύτερος Πειραιάς και τα νησιά, θα υποκλιθούν για ακόμη μια χρονιά με σεβασμό και θα αποδώσουν φόρο τιμής στους μαχητές του έπους της Εθνικής Αντίστασης, που με αυταπάρνηση θεμελίωσαν την ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Για εμάς, στη Νομαρχία Πειραιά,  η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, που αποτελεί προέκταση του έπους της Αλβανίας, συμβολίζει ένα από τα πιο δυναμικά παλλαϊκά κινήματα. Κίνημα πίστης και ελπίδας που ανέδειξε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, μα πάνω απ’ όλα απέδειξε ότι οι Έλληνες ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους αφετηρία, μπορούν με πίστη και αποφασιστικότητα, με ενότητα και συλλογικότητα, να κάνουν τα οράματα πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό και επειδή αισθανόμαστε βαθιά ηθική ΑΝΑΓΚΗ ν’ αναδείξουμε τα ιδεώδη των ιστορικών αγώνων του τόπου μας, αποφασίσαμε κατά τον φετινό εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης, να τιμήσουμε σε ειδική εκδήλωση τον Απόστολο Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο, που η προσφορά τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1941-44 αλλά και η μετέπειτα διαδρομή της ζωής τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τη νέα γενιά και για κάθε πολίτη».

*Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης θα υπάρχουν λεωφορεία για τη διευκόλυνση της μεταφοράς στον Πολυχώρο Απόλλων (Ερμουπόλεως & Πηλίου 1 Καμίνια).


Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή