Έφυγε πλήρης ημερών η Μ. Πολυμενάκου

25/01/2011

Στις 29-12-2010 έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών μία σπουδαία γυναίκα. Ήταν η Μαργαρίτα Πολυμενάκου το γένος Βρεττάκου. Χήρα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργου Πολυμενάκου, αλλά και η ίδια καταδιωκόμενη και αγωνίστρια την ίδια εποχή.

Γεννήθηκε το 1912 και έζησε στο Λάγιο Κροκεών, όπου ο πατέρας της υπηρετούσε Δάσκαλος και παντρεύτηκε το συχωριανό Γιώργο Πολυμενάκο.

Με το σύζυγό της απέκτησαν τέσσερα παιδιά, όλα κορίτσια.

Το 1946 σε ηλικία 34 ετών χήρεψε, μετά τον άνανδρη εκτέλεση του άντρα της Γιώργου Πολυμενάκου σε ηλικία 38 ετών από την εγκληματική συμμορία του διαβόητου Παυλάκου στο προαύλιο του σχολείου του Λαγίου.

Ο Γιώργος Πολυμενάκος ήταν αυτός, που εκτός των άλλων αγώνων του κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης , ως διοικητής φρουράς του Ε.ΛΑ.Σ απελευθέρωσε, μαχόμενος ηρωικά, τα Κύθηρα από τους Γερμανούς και με τη σωφροσύνη, σύνεση, μεγαλοψυχία και γνήσιο Πατριωτισμό του, όπως οι Κυθηριώτες διηγούνται και τον τιμούν, απέτρεψε τον εμφύλιο σπαραγμό και την αιματοχυσία στο νησί.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, οικονομικά κατεστραμμένη και με καμένο, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, το σπίτι της στο χωριό, μάζεψε τα υπόλοιπα υπάρχοντά της, τα φόρτωσε όλα και όλα σε ένα γαϊδούρι, και με το μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου, όπως έλεγε , τα τέσσερα κορίτσια της, μετοίκησε στο Γύθειο.

Σκοπός της ζωής της από κει και πέρα, ήταν να μορφώσει και να σπουδάσει τα κορίτσια της.

Ήταν άλλωστε και η τελευταία επιθυμία του Άντρα της, όταν κατάλαβε, ότι τον έπαιρναν από το σπίτι τους, για εκτέλεση:
" Μαργαρίτα, μην αφήσεις πέτρα πάνω στην πέτρα, αλλά να μορφώσεις τα κορίτσια μας. Μόρφωσέ τα και άφησέ τα. Θα βρουν μόνα τους το δρόμο το σωστό." Της είπε. Τον πήραν και δεν ξαναγύρισε ζωντανός, μα ούτε και νεκρός στο σπίτι.

Και η μικρόσωμη Μαργαρίτα δούλεψε σκληρά. Δάγκασε το κεραμίδι. Πάλεψε με θεούς και δαίμονες. Για το φαΐ, και το βιβλίο τους, για την αγωγή τους και τα χαρτιά "Κοινωνικών Φρονημάτων". Και τα κατάφερε!

Τα σπούδασε! έγιναν δασκάλες.

Και τότε γέλασε για πρώτη φορά από καρδιάς, στη χαροκαμένη της ζωή.

Τώρα αναπαύεται ήσυχα στο Κοιμητήρι του Γυθείου. Μέσα στο κενοτάφιο του αγαπημένου της συζύγου.

Στις 6 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Γυθείου, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνό της. Αιωνία της η μνήμη.

ΦΙΛΙΤΣΑ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ


Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή