Ερώτηση για την ακτοπλοΐα στη Βουλή

14/10/2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, έπειτα από ενημέρωση θεσμικών φορέων των Κυθήρων και εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας των Αντικυθήρων, κατέθεσε σήμερα 14 Οκτωβρίου 2011 στη ΒτΕ την παρακάτω ερώτηση:

Προς Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Ερώτηση

Θέμα: Σε κίνδυνο απομόνωσης βρίσκονται Κύθηρα και Αντικύθηρα.

κ. Υπουργέ,
Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, με τους μόλις 45 μόνιμους ακρίτες - κατοίκους, ετοιμάζονται να υποδεχθούν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται με σοβαρά ακτοπλοϊκά προβλήματα, καθώς από σήμερα το πλοίο ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ διακόπτει εντελώς τα δρομολόγιά του.

Παράλληλα πληθαίνουν οι φήμες ότι η ακινησία του πλοίου – αρχικά για 15 ημέρες – θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια λόγω της απαράδεκτης κυβερνητικής καθυστέρησης στην καταβολή των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών (που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τους έξι μήνες), στις οποίες οι περισσότερες εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας βασίζουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς είναι γνωστά και σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη διακοπή σύνδεσης των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη, αυτή οδηγεί το μικρό νησί σε σχεδόν ολοκληρωτική απομόνωση, καθώς το δεύτερο πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή, συνδέει τα Αντικύθηρα μόνο με τα Κύθηρα και τη Νεάπολη Λακωνίας και μόνο μία (1) φορά την εβδομάδα, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες, όμως, το χειμώνα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς στην περιοχή.

Η τροφοδοσία των Αντικυθήρων με είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής (στο νησί δεν υπάρχει ούτε φούρνος), με φάρμακα, η ταχυδρομική τους εξυπηρέτηση, καθώς και η μεταφορά των συντάξεων και της αλληλογραφίας των γερόντων κατοίκων της νήσου, τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Θα καταβληθούν άμεσα και –αν ναι- πότε ακριβώς οι χρεωστούμενες επιδοτήσεις ή θα πρέπει οι κάτοικοι να συμβιβαστούν την ιδέα της επιβάρυνσης της σύνδεσης των Κυθήρων και την απομόνωση των Αντικυθήρων;

- Για ποιους λόγους φτάσαμε έως αυτό το σημείο, όπου, για μια ακόμη φορά, διακυβεύεται μέχρι και η επιβίωση ακριτών νησιωτών;

Ο ερωτών βουλευτής, Γιάννης Πλακιωτάκης

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή