Οι φωτογραφίες του Παναγιώτη Φατσέα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

20/12/2013

Άρχισε η ανάρτηση των φωτογραφιών του Κυθήριου φωτογράφου Παναγιώτη Φατσέα (1888-1938) στον υπολογιστή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι εξαιρετικής ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας αυτές φωτογραφίες μπορούν να μελετηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο στη μεγάλη οθόνη του καινούργιου υπολογιστή Macintosh που απέκτησε η βιβλιοθήκη χάρη στη γενναιοδωρία των Κυθηρίων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ.
 
Σε πρώτο στάδιο, αναρτώνται διαδοχικά οι φωτογραφίες που παρουσιάσθηκαν στη μεγάλη έκθεση «Πρόσωπα των Κυθήρων» στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, ακόμα άγνωστες φωτογραφίες και πορτραίτα από το αρχείο. Για τον Παναγιώτη Φατσέα είχε γράψει στη Καθημερινή η κριτικός τέχνης Μαργαρίτα Πουρνάρα: «Ο αυτοδίδακτος Κυθήριος που ίδρυσε το πρώτο φωτογραφείο του νησιού, θα μπορούσε να συγκαταλαγεί στους πέντε κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα».
 
Αφού διασώθηκαν και συντηρήθηκαν με φροντίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας Κυθήρων, τα πρωτότυπα γυάλινα αρνητικά παραχωρήθηκαν στο ΚΙΠΑ από τους γιους του φωτογράφου, Μανώλη και Χαράλαμπο Φατσέα. Τη μελέτη, ψηφιοποίηση και προβολή του έργου έχει αναλάβει ο Γιάννης Σταθάτος για λογαριασμό της Πολιτιστικής Εταιρείας.

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή