Από τα Μητάτα στη Χιλή

17/06/2010

Όταν στο σημαντικό βιβλίο της Μαρίας Δαμηλάκου «Μετανάστευση στην Αργεντινή 1900-1970» διάβασα για τους λιγοστούς Κυθήριους μετανάστες στην μακρυνή Αργεντινή, δεν φαντάστηκα ότι λίγο πιο κει στην αξιοπρόσεκτη από πολλές απόψεις Χιλή, στη στροφή  του 20ού  αιώνα, πολλοί Κυθήριοι και Αντικυθήριοι επένδυσαν όνειρα και ελπίδες δραπετεύοντας από την φτώχεια που μάστιζε τότε τον τόπο τους.

Δεν φαντάστηκα ότι τόσοι πολλοί Κυθήριοι και μάλιστα κάτοικοι των Μητάτων εγκατέλειπαν μαζικά τον τόπο τους για ένα ταξίδι περιπέτειας και προσμονής στη Χιλή.  Όταν η Μαρία Δαμηλάκου μας έκανε κοινωνούς των πολύτιμων στοιχείων για την μετανάστευση Κυθήριων στη Χιλή, ο Λέοντας Καρτάκης και ο υποφαινόμενος σκεφτήκαμε ότι μπροστά μας βρίσκεται μια καλή ευκαιρία να αναδειχθεί και να τονιστεί αυτό το τόσο ενδιαφέρον ζήτημα της μετανάστευσης και πέρα από την παραδοσιακή Αυστραλία.

Η Μαρία Δαμηλάκου δέχτηκε την πρόσκληση μας να παρουσιάσει στους Κυθήριους το εξαιρετικά πολύτιμο υλικό που συγκεντρώθηκε με μόχθο γύρω από την μετανάστευση Κυθήριων στη Χιλή και ο Σύλλογος Μυρτιά από τα Μητάτα με τη συμβολή του visitkythera με ενθουσιασμό αγκάλιασαν από πλευράς οργάνωσης την εκδήλωση.

Έτσι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους συμπατριώτες μας ότι στις 19 Ιουλίου και ώρα 8.30μ.μ στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου Μητάτων η Μαρία Δαμηλάκου θα προβάλει και θα παρουσιάσει το πόνημά της «Από τα Μητάτα στη Χιλή, η μετανάστευση στη στροφή του 20ού αιώνα». Την ομιλήτρια θα παρουσιάσει και θα προλογίσει η Κούλα Κασιμάτη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι προφανές ότι όλοι οι Κυθήριοι πρέπει να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την εξαιρετική εκδήλωση.

Μιχάλης Ορφανάκης

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή