Πώς ξοδεύει το Υπουργείο Πολιτισμού το χρήμα;

13/09/2012

Θα πίστευε κανείς ότι μετά από 2 χρόνια εφαρμογής του μνημονίου και των άλλων νομοθετικών σχεδίων στην Ελλάδα, η κατάσταση στη διοίκηση του Ελληνικού Δημοσίου θα άλλαζε προς μια υγιή κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά, αυτοί που κάθονται στις διοικητικές καρέκλες εκτελούν στο απόσπασμα την πραγματική διάθεση για προσφορά του οιουδήποτε πολίτη. Με όπλο τη γραφειοκρατία και την εφαρμογή των νόμων όπως βολεύει, αλλά και χωρίς να ζητούν την παραμικρή τροποποίηση προς όφελος της Ελληνικής Δημοκρατίας και των πολιτών της, βρίσκουν δικαιολογίες και αφήνουν τα πράγματα ως έχουν. Είναι ηλίου φαεινό ότι δεν επιχειρήθηκε καμία μείωση εξόδων στην αρχαιολογική υπηρεσία  ΚΣΤ΄ΕΠΚΑ που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρόθεση και μόνο θα μπορούσε να φανεί αν ο προιστάμενος της εν λόγω υπηρεσίας μας κοινοποιούσε την εξερχόμενη αλληλογραφία. Εμείς εδώ καταθέτουμε την άποψή μας, αλλά σας αφήνουμε να διαβάσετε τα όσα μας επισυνάπτει σε ανοιχτή καταγγελία ο αρχαιολόγος σε εφεδρεία κος Άρης Τσαραβόπουλος.

Προς Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Άρης Τσαραβόπουλος
Αρχαιολόγος  σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα
ΚΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων  

Κύθηρα 25 Ιουνίου 2012, Αρ. πρωτ. 4921/26.6.2012
Προς
Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο  υγιή ς

Κοινοποιήσεις:
1. Υπουργό Διοικητικής Μεταρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Α. Μανιτάκη
1. Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κ. Τζαβάρα
2. Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Θ. Κουκούλη, dimarchos.kythiron@yahoo.com
3. Γραφείο Πολιτισμού Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθ. Δαβάκη, a.davakis@parliament.gr 
4. Γραφείο Προέδρου ΠΑΣΟΚ,  pressoffice1@pasok.gr
5. Γραμματέα ΔΗΜΑΡ, κ. Σπ. Λυκούδη, grammateia@dimokratikiaristera.gr

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με την ανάληψη των καθηκόντων Σας και τις ευχές που πρέπει να συνοδεύουν τις προσπάθειές Σας για την ανόρθωση του τόπου, παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη μικρή κλίμακα ενός απομακρυσμένου νησιού να δείξουμε πώς μπορεί να ικανοποιηθεί η δύσκολη επιταγή της εξοικονόμησης πόρων και της επανεκκίνησης της παραγωγικής δράσης. Είμαι ένας από εκείνους τους εργαζόμενους στους οποίους ανετέθη η αποστολή να σηκώσουν ένα γενναίο μέρισμα της ευθύνης για να σταθεί η πατρίδα μας πάλι στα πόδια της. Το αναλάβαμε, άλλοι διότι πιστέψαμε στην αναγκαιότητα και άλλοι διότι θεωρήσαμε το κόστος της εναντίωσης υψηλότερο.

Μιλώντας, λοιπόν, από την πλευρά δημοσίου λειτουργού τεθέντος σε αναγκαστική προσυνταξιοδοτική εφεδρεία θα έλεγα ότι έχω περιέλθει σε κατάσταση άδικη για μένα και εξίσου παράλογη για την Πολιτεία. Άδικη διότι οδηγήθηκα αιφνίδια και αναίτια εκτός υπηρεσιακών τειχών,  παράλογη διότι μου καταβάλλεται αμοιβή χωρίς να μου επιτρέπεται να προσφέρω καμία υπηρεσία στην κοινωνία και την πατρίδα μου. Διαπιστώνω με πικρία ότι η εργασία μου στα δύο ‘‘ακριτικά’’ νησιά μας (τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα) όπου είχα τοποθετηθεί έχει εγκαταλειφθεί και υπάρχει ορατός πλέον κίνδυνος ανεπανόρθωτης καταστροφής. Διενεργούνται πλέον εκσκαφές θεμελίωσης χωρίς επίβλεψη γιατί τα έξοδα μετάβασης και παραμονής στο νησί είναι υπερβολικά μεγάλα (συνημμένο 2).  Οι σωστικές ανασκαφές που διενεργούσα, σε προγραμματισμένα αναπτυξιακά έργα του Δήμου, έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον και άλλες έχουν διακοπεί οριστικά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώναμε στο νησί μοιάζουν μακρινή ανάμνηση (συν. 4). Ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Θεόδωρος Κουκούλης, ο οποίος είναι συνάδελφος αρχαιολόγος, μπορεί να Σας διαβεβαιώσει για τα παραπάνω.

Το επείγον και κρίσιμο για μένα –στην παρούσα φάση– δεν είναι οι απολαβές μου αλλά η σωτηρία των αρχαιοτήτων από την εγκατάλειψη, το μαράζωμα και την αδιαφορία, γι’ αυτό και θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της Υπηρεσίας και προβαίνω στην εξής πρόταση:
να επανέλθω στη θέση μου ως αρχαιολόγος της ΚΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. με το μισθό του εφέδρου χωρίς καμιά απαίτηση για οδοιπορικά, επιδόματα, έξοδα ή άλλες αποζημιώσεις,
ώστε να μην εγκαταλειφθούν οι εργασίες που έχω ξεκινήσει στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Ακόμα και αυτή η αναπλήρωσή μου, η οποία ούτως ή άλλως σύντομα θα καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία και οριστική, πρέπει να μεθοδευτεί ομαλά και φυσιολογικά. Πρέπει να δοθεί και σε μένα και στον αντικαταστάτη μου η ευκαιρία να συνεννοηθούμε, να αλληλοενημερωθούμε και να συνεργαστούμε.

Η παρούσα πρόταση είναι νόμιμη, εφικτή και απολύτως θεμιτή και δεν πρέπει να εκληφθεί από τους εν ενεργεία και εν εφεδρεία συναδέλφους μου ως συμβιβασμός ή μειοδοσία. Αποτελεί την εξαναγκασμένη, επείγουσα και ύστατη έκκληση σωτηρίας. Θεωρώ, επίσης, απολύτως σαφές ότι η πρότασή μου δεν συνιστά θεσμική ανατροπή, αντιθέτως συνιστά αίτηση ορθής και λογικής εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας. Ο σκοπός της εφεδρείας ήταν η εξοικονόμηση πόρων κι όχι η εξαφάνιση πολύτιμων υπηρεσιών (συν. 1).

Λόγω του επείγοντος της κατάστασης και του ανήκεστου της επερχόμενης βλάβης λαμβάνω το θάρρος να απευθυνθώ σε Εσάς με τη βεβαιότητα ότι δεν θα θεωρήσετε τις επισημάνσεις μου ως πολυτέλεια περιττή στους δύσκολους καιρούς μας. Το μικρό σύμπλεγμα των δύο νησιών μας έχει μια τοπική κοινωνία ζώσα κι ευαίσθητη (η οποία εσχάτως δραστηριοποιείται γύρω από το Σύλλογο Φίλων Μουσείων Κυθήρων) με ισχυρούς δεσμούς με την Αυστραλία (όπως αποδεικνύουν οι επίμονες εκκλήσεις των ομογενών, συν. 3) και την Αμερική (το επισυναπτόμενο άρθρο της εφημερίδας NY Times και της διεθνούς της έκδοσης International Herald Tribune μπορεί να σας δώσει το στίγμα της υπερατλαντικής ανησυχίας).

Σας παρακαλώ, λοιπόν, μη μου στερήσετε τον τόπο που τόσα χρόνια γνωρίζω και αγαπώ και μην στερήσετε από αυτόν τον ευλογημένο τόπο έναν ταπεινό υπηρέτη του.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε καλά πως όλα θα κριθούν στην αρχή διότι εάν αμελήσετε στην αρχή να κάνετε τις αναγκαίες τομές δεν θα τολμήσετε ποτέ. Η γνωστή ρήση «αρχή άνδρα δείκνυσι» αποκτά τώρα διπλή σημασία!

Με τιμή
Άρης Τσαραβόπουλος
«Έφεδρος» Αρχαιολόγος της ΚΣΤ’ ΕΠΚΑ

Συνημμένα:
1. Έγγραφο της ΚΣΤ΄ΕΠΚΑ προς το ΥΠΠΟΤ
2. Το άρθρο της εφημερίδας International Herald Tribune
3. Αντίγραφο της Επιστολής της «Κυθηραϊκής Αδελφότητας Αυστραλίας»
4. Αντίγραφο της επιστολής των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Κυθήρων   

Λόγω οικονομίας χώρου σας παραθέτουμε τα υπόλοιπα έγγραφα σε μορφή .pdf στην αριστερή στήλη από όπου μπορείτε να τα κατεβάσετε.Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή