Απεβίωσε ο Καθηγητής Μανόλης Αρώνης

17/02/2011

Μεγάλη απώλεια για την ομογένεια αλλά και για την αυστραλιανή επιστημονική κοινότητα θεωρείται ο θάνατος του πανεπιστημιακού καθηγητή, Μανώλη Αρώνη, ο οποίος για δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε στους κόλπους της ομογένειας, αλλά και πολύ πέρα από τα στενά όρια αυτής, φτάνοντας σε υψηλές θέσεις και αξιώματα της αυστραλιανής κοινωνίας.

“Μπορεί να γεννήθηκα στην Αυστραλία σε δύσκολες εποχές για τους μετανάστες, αλλά πάντα υπήρξα ελληνόψυχος”, έλεγε ο εκλιπών, επισημαίνοντας με περηφάνια ότι “αγωνίστηκα για την ένταξή μας στην αυστραλιανή κοινωνία, και όχι την αφομοίωσή μας”.

Ο Μανώλης Αρώνης με καταγωγή από τα Κύθηρα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και μετέπειτα ανεδείχθη καθηγητής στην Σχολή Χημείας του αυτού Ιδρύματος, απολαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση, ειδικά στον τομέα της Φαρμακευτικής.

Ο ίδιος ίδρυσε το 1956 τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (Sydney University Greek Society) για τον οποίο έλεγε:

“Όταν έκανα τα πρώτα βήματα για την ίδρυση του Φοιτητικού Συλλόγου, περισσότερο ενθάρρυνση βρήκα από τις πανεπιστημιακές αρχές, παρά αντίδραση. Εμάς τους Έλληνες μας θεωρούσαν από τότε ως ένα καλό παράδειγμα κοινότητας που εντάσσεται στην αυστραλιανή κοινωνία και ασπάζεται τις αξίες της”.

Ο αποθανών διατηρούσε στενές σχέσεις με την πανεπιστημιακή κοινότητα της Ελλάδας, είχε αναγορευτεί σε Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είχε λάβει μέρος σε δεκάδες συνέδρια και σεμινάρια επί ελληνικού εδάφους.

Είχε τιμηθεί από την αυστραλιανή πολιτεία, πρώτα με το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ) και εν συνεχεία με το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας (ΟΑΜ).

Ήταν επίσης Επίτιμο Μέλος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών”, που εδρεύει στην Αθήνα.

Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για την εδραίωση της πολιτικής του πολυπολιτισμού. Μεταξύ των άλλων διαδραμάτισε πρωτοποριακό ρόλο το 1975 στην συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικών Κοινοτήτων (Ethnic Communities’ Council of NSW).

Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του πολύ-γλωσσικού ραδιοσταθμού 2ΕΑ, που μετεξελίχθηκε σε Special Broadcasting Service. Αργότερα με την ανάπτυξη και του τηλεοπτικού σκέλους του οργανισμού SBS, διορίστηκε για μία θητεία στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα (Board member).

Είχε αναπτύξει δράση σε αρκετούς ομογενειακούς φορείς.

Πηγή: Athens News Agency

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή