Βραβεύτηκαν οι Κυθήριοι Παραγωγοί

09/06/2011 Σε μια βραδιά που αποκάλυψε μιαν άλλη πατρίδα εξελίχθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» 2011

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς συγκεντρώθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης περίπου 400 άνθρωποι, οι οποίοι με θέρμη χειροκρότησαν παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και «συμμαχίες», που με πάθος και μεράκι παράγουν προϊόντα διατροφής με ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα. Προϊόντα-πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι προσφωνήσεις των βραβευόντων και κυρίως οι αντιφωνήσεις των βραβευομένων υπήρξαν συχνά αποκαλυπτικές.

«Σας δίνω την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω να είμαι υπηρέτης των μελισσών, όπως κι αυτές υπηρετούν το φυσικό περιβάλλον»: μ' αυτήν την ταπεινόφρονα δήλωση τέλειωσε την ομιλία του ο Γιάννης Πρωτοψάλτης, που βραβεύτηκε για το εξαιρετικό θυμαρίσιο τσιριγώτικο μέλι του. Ενώ ο ελαιοπαραγωγός Χάρης Τζωρτζόπουλος, επίσης από τα Κύθηρα, ήταν συγκινημένος, αλλά και συγκινητικός: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους τους νέους που δουλεύουν τη γη τους με όραμα. Φίλοι μου, μην τα βάζετε κάτω· αξίζει ακόμη κι όταν βλέπετε ότι έχουν διαλυθεί τα πάντα».

Οι περισσότεροι από τους βραβευμένους της φετινής χρονιάς έχουν αποσπάσει βραβεία, για τα προϊόντα τους, σε διεθνείς διαγωνισμούς σ' όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το περίφημο κράτος όχι μόνο δεν είναι αρωγός, αλλά πολύ συχνά είναι αντίπαλος. Αποκαλυπτικός ήταν ο κτηνοτρόφος Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος βραβεύτηκε για την πρότυπη φάρμα αγριογούρουνων: «Για να βγάλει ο γιος μου άδεια ίδρυσης χοιροστασίου χρειάστηκε μέχρι στιγμής 18 μήνες και με τη δική μου παρέμβαση, να τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία. Και ακόμη δεν ξέρουμε αν θα την πάρει... Αν επέλεγε όμως να γίνει εισαγωγέας χοιρινού κρέατος θα χρειαζόταν μόνο μια εβδομάδα και εξοπλισμό που δεν θα ξεπερνούσε τα 3.000 ευρώ. Ενώ για να ξεκινήσει το χοιροστάσιο, απαιτούνται περισσότερα από από 20.000 ευρώ».

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν πολιτικοί, επιχειρηματίες και επιχειρηματικοί φορείς, πανεπιστημιακοί και ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων αλλά και της επικοινωνίας, άνοιξε με την χαιρετιστήριο ομιλία του διευθυντή των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής», Σωκράτη Τσιχλιά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αισθάνομαι ότι ιδιαίτερα εφέτος τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου» έχουν ξεχωριστή αξία. Εν μέσω της ζοφερής κρίσης που ταλαιπωρεί και ταπεινώνει την πατρίδα μας, θα τιμήσουμε ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, της καινοτομίας και της προκοπής. Βρεθήκαμε για να γιορτάσουμε με αυτούς που επιλέξαμε εφέτος, παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους και εξαγωγείς, που κέρδισαν το στοίχημα γιατί επιμένουν σε ποιοτικά, διακεκριμένα ελληνικά προϊόντα. Προϊόντα διατροφής έντιμα, ασφαλή και νόστιμα που κατακτούν την εγχώρια αγορά αλλά και τις αγορές του κόσμου.

»Τιμούμε, βραβεύουμε και προβάλλουμε Ελληνες με όραμα που με τις δικές τους δυνάμεις έκαναν πραγματικότητα αυτό που έχει ανάγκη πριν από όλα σήμερα η χώρα: εκμεταλλεύτηκαν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ενσωμάτωσαν υπεραξίες, δημιούργησαν μικρό ή μεγαλύτερο κέρδος για τους ίδιους και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους.» Την τελετή παρουσίασε για άλλη μια χρονιά η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Χριστίνα Βίδου. Η βραδιά έκλεισε με εκλεκτά εδέσματα που είχαν προετοιμάσει στο αίθριο του Μουσείου, οι σεφ του «Γαστρονόμου» Νένα Ισμυρνόγλου, Ντίνα Νικολάου, Μανώλης Ασλάνογλου, Χριστόφορος Πέσκιας και Στέλιος Παρλιάρος.


Μελισσοκόμος και όχι μελισσοτρόφος
Μέλι Κυθήρων Γ. Πρωτοψάλτης

Κρίκο μιας αλυσίδας θεωρεί τον εαυτό του ο Γιάννης Πρωτοψάλτης, μελισσοκόμος από τα Κύθηρα. Της φυσικής αλυσίδας. Εκείνος υπηρετεί τη μέλισσα που υπηρετεί τη Φύση, που υπηρετεί τη ζωή. Η αγάπη του για τις μέλισσες, κληρονομιά από τον αδελφό του, τον πρώτο διδάξαντα της οικογενείας, ξεχειλίζει σε κάθε του κουβέντα. Οι γνώσεις του, επίσης. «Είμαι μελισσοκόμος και όχι μελισσοτρόφος», δηλώνει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν τρέφουμε εμείς τη μέλισσα, αντίθετα, τρεφόμαστε από το φαγητό της». Αυτό που κάνει ξεχωριστό το μέλι των Κυθήρων είναι η χλωρίδα του τόπου. «Εχουμε πολύ θυμάρι και άπειρα άλλα αρωματικά», λέει ο Γιάννης Πρωτοψάλτης. Φίνο και ξεχωριστό, κέρδισε παμψηφεί τον θαυμασμό των σεφ μας στη γευσιγνωσία και ζήτησαν αμέσως να μάθουν πού μπορούν να το προμηθευτούν. Εδώ, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο Γιάννης έχει 400 μελίσσια και παράγει περί τους 2 τόνους μέλι τον χρόνο. Δεν θέλει να βάλει περισσότερα. Γιατί έπειτα θα πάψει η παραγωγή να περνάει από το χέρι του και θέλει να παραμείνει μελισσοκόμος, όχι έμπορος μελιού. Για όσους επιθυμούν να το δοκιμάσουν, λοιπόν, δύο λύσεις υπάρχουν: η τηλεφωνική παραγγελία και το ταξίδι στα Κύθηρα. Οταν παρέλαβε το βραβείο του, δήλωσε: «Ελπίζω να είναι μια επιπλέον ώθηση για να ακολουθήσουν κι άλλοι τον δρόμο της μελισσοκομίας».

Γιάννης Πρωτοψάλτης, Θυμαρίσιο Μέλι Κυθήρων, Μητάτα Κυθήρων, τηλ.: 27360-33.010, κιν. 6977692745, ιστοσελίδα: www. aplynori. gr.

Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης.

Ο ελαιοπαραγωγός που ξέρει το χώμα
Astarti - Tzortzopoulos Estate

Πολλές είναι φαίνεται οι αγάπες του Χάρη Τζωρτζόπουλου, που παράγει το υπέροχο βιολογικό ελαιόλαδο Αστάρτη. Τις αναφέρω χωρίς σειρά προτεραιότητας: Η οικογένειά του, τα Κύθηρα, η βιοκαλλιέργεια, το χώμα. «Από το χώμα ξεκινάνε τα πάντα», λέει ο γιος ενός ναυτικού που προοριζόταν για θαλασσινός αλλά τον κέρδισε η γη.

Ο Χάρης σπούδασε στην Κρήτη γεωπονία και έκανε το μεταπτυχιακό του στη βιοκαλλιέργεια στην Ολλανδία. Γύρισε στο Τσιρίγο γεμάτος ιδέες, ξεκίνησε να καλλιεργεί βιολογικά τα πατρογονικά του κτήματα, αγόρασε σιγά σιγά τα κτήματα της ευρύτερης οικογένειάς του και σήμερα καλλιεργεί περί τα 100 στρέμματα.

Aπό νωρίς αντιμετώπισε τις αντιξοότητες του επαγγέλματος. Μόλις ξεκίνησαν να παράγουν οι ελιές του, έπεσε στα Κύθηρα ένας παγετός, που τον έφερε 4 χρόνια πίσω. Δυσκολεύτηκε, «στενεύτηκε» αλλά συνέχισε. Και σιγά σιγά ήρθαν τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς και τώρα το βραβείο του «Γαστρονόμου».

Βαθύτατα συγκινημένος κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Χάρης έστειλε ένα μήνυμα που μας συγκίνησε όλους: «Αφιερώνω το βραβείο σε όλους τους νέους ανθρώπους που δουλεύουν με όραμα τη γη τους. Και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλοί».

Astarti - Tzortzopoulos Estate, Καραβάς, Κύθηρα, τηλ.: 27360-33.588, ιστοσελίδα: www.info@tzortzopoulos-estate.gr

Το βραβείο απένειμε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) Γιώργος Οικονόμου.

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή