Κύθηρα, Αντικύθηρα και Υπερκύθηρα

12/11/2009

Τα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης, η Πορφυρούσα που στόλιζε πριγκίπισσες και βασιλιάδες, τα Κύθηρα, που το τραγούδι έλεγε ότι «ποτέ δεν θα τα βρούμε», έχει ανατείλει με μια λαμπρή δημοσιότητα τόσο στην Αυστραλία όσο και στις ΗΠΑ, με πηγή τους μετανάστες που έφτασαν στις χώρες αυτές από το μικρό νησί, το Τσιρίγο κατά τους Ενετούς.

Σε μεγάλη πλειοψηφία, οι μετανάστες από τα Κύθηρα στέριωσαν και προόδεψαν σε όλες τις νέες τους πατρίδες, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν το μικρό νησί τους, περήφανοι για μια τέτοια ιστορική καταγωγή.

Εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο πληθυσμός των Κυθήρων και  των Αντικυθήρων είναι σήμερα ελάχιστος σε σχέση με τον πληθυσμό Κυθηρίων που ζουν στα …Υπερκύθηρα, την Αυστραλία, που υπολογίζεται ότι έχει περίπου 50.000 Κυθήριους απογόνους των πρωτοπόρων οι οποίοι από τις αρχές του 20ου αιώνα ανακάλυψαν την Αυστραλία σαν ιδανικό περιβάλλον για να εφαρμόσουν την εργατικότητα, την επιχειρηματικότητα και τις οικογενειακές αξίες που κουβαλούσαν από την πατρίδα τους και να διακριθούν επάξια.

Μετά τον πειρατή Μπαρμπαρόσα, τους τόσους κατακτητές και τέλος το φονικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά την κατοχή, ένα μεταναστευτικό τσουνάμι σάρωσε τα Κύθηρα και σε δυο δεκαετίες ερήμωσε κυριολεκτικά το νησί αφήνοντας άψυχα τα χώρια.

Οι Κυθήριοι που έφτασαν στην Αυστραλία μεταπολεμικά, βρήκαν τη συμπαράσταση και καθοδήγηση των ήδη καλά εγκατεστημένων Κυθηρίων και προχώρησαν σε μια πολύ επιτυχημένη ζωή που άφησε πολλούς και καλούς απόγονους. Το δρόμο γι΄αυτούς έστρωσαν οι μετανάστες στις αρχές του περασμένου αιώνα και μια συγκλονιστική μαρτυρία αποτελεί ένα θαυμάσιο βιβλίο που εκδόθηκε το 1916 στην Αυστραλία με τίτλο “Η Ζωή εν Αυστραλία”, το πρώτο ελληνικό βιβλίο στην Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα του καιρού εκείνου, με 215 βιογραφίες επιτυχημένων Ελλήνων, πολλές φωτογραφίες και σχόλια που καθιστούν το βιβλίο ένα ιστορικό κειμήλιο.
Σήμερα, οι κυθηραϊκής καταγωγής Ελληνοαυστραλοί συνεχίζουν με αγάπη την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας τους με τον εντυπωσιακό ιστοχώρο www.kythera-family.net, έργο της Kytherian Association ΝΝΟ. Με πολύ κόπο και δαπάνη ο Σύλλογος Kytherian Association ΝΝΟ επανέκδωσε το βιβλίο “Η Ζωή εν Αυστραλία” στη γνήσια μορφή του, και μάλιστα συνοδευόμενο από μια δίδυμη έκδοση στα Αγγλικά με τίτλο “Life in Australia”, για να μπορέσουν όλοι να χαρούν την ιστορία της κυθηραϊκής αλλά και της ευρύτερης ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία.  

Στην εσωτερική σελίδα του βιβλίου διαβάζουμε με ενδιαφέρον: «Η ΖΩΗ EN ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ» ΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ, ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΕΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ, ΕΝΑΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ΟΔΗΓΟΝ Κ.Λ.Π., Κ.Λ.Π. - ΕΚΤΥΠΩΘΗΚΕ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Δ. ΚΟΜΗΝΟΥ (ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣ ΝΕΑΝ ΝΟΤΙΟΝ ΟΥΑΛΙΑΝ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΑΜ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ε. ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ. - ΣΥΔΝΕΫ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ) - ΕΝ ΕΤΕΙ 1916».

Τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο αποτελούν πλούτο ιστορικών στιγμών της ομογένειας και η επανέκδοσή του -και μάλιστα και σε Αγγλικό αντίτυπο- αποτελεί πόνημα των συμπαροίκων Άγγελου Νοταρά (Angelo Notaras) και Γεωργίου Πούλου (George Poulos), μέσω του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς (Kytherian World Heritage Fund) που ίδρυσαν το 2003. Τώρα, με περηφάνια παραδίδουν στην ελληνική παροικία το βιβλίο που επανέκδωσαν και στις δύο γλώσσες. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου γίνεται στο MacLaurin Hall του Πανεπιστημίου Σύδνεϋ, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009 6μμ, με έναρξη στις 6:30μμ. Είχα την τύχη να συμβάλλω μεταφραστικά σε κάποιο βαθμό στο έργο αυτό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα …και ανιδιοτελώς! Πολλοί σημερινοί «συγγραφείς» της ομογένειας θα ζηλέψουν την έκδοση αυτή του 1916!

πηγή: http://www.tganews.com

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή