Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα Κύθηρα και Αντικύθηρα

02/10/2014

Στα Αντικύθηρα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 όπου θα επισκεφθεί το χώρο του περίφημου ναυαγίου του Μηχανισμού και του Έφηβου. Αιτία της επίσκεψης είναι ότι μία διεθνής ομάδα από Έλληνες, Αμερικανούς και Ελβετούς ερευνητές έχει ξεκινήσει τις έρευνές της στην περιοχή του ναυαγίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές των Αθηνών, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα προβλέπει επίσκεψη με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που θα απογειωθεί από τη βάση στο Μαραθώνα με επιβάτες τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του και προορισμό τα Κύθηρα και εν συνεχεία το χώρο των ερευνών του ναυαγίου, λίγο έξω από το λιμάνι των Αντικυθήρων.

Στα Κύθηρα για τάμα και για... βαφτίσια

Κατά την ολιγόωρη στάση στον κρατικό αερολιμένα Κυθήρων, θα συμμετάχει στην τελετή ονοματοδοσίας του Κρατικού Αερολιμένα "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης" (ώρα 13.00), μια εκδήλωση που τελεί υπό την αυστηρή φροντίδα της διοίκησης της Υ.Π.Α. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Μυρτιδιωτίσσης για ολιγόλεπτο προσκύνημα.

Τα Αντικύθηρα και η διεθνής ερευνητική ομάδα

Η διεθνής ομάδα, η οποία έχει ήδη αρχίσει γεωφυσικές έρευνες με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων, έχει ως στόχο να ολοκληρώσει την έρευνά της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές άρχισαν τη χαρτογράφηση του ναυαγίου σε βάθος μέχρι 300 μέτρα. Η αποστολή τους ενισχύεται από ένα νέο, καναδικής κατασκευής σκάφανδρο που κοστίζει πάνω από € 1.500.000.

Η ομάδα έχει ως στόχο να διερευνήσει τα απομεινάρια του πλοίου ελληνιστικής εποχής , ακριβώς εκεί που ανακαλήφθηκε ο μοναδικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Ο προηγμένος καναδικός καταδυτικός εξοπλισμός , που ονομάστηκε  « Exosuit , " δίνει στους δύτες μεγαλύτερη ευελιξία και τη δυνατότητα να παραμείνουν στο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα , χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη διαδικασία της αποσυμπίεσης.

Το κοστούμι, το οποίο ζυγίζει περίπου 530 λίβρες, είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει συμπεράνει ότι το σκάφος που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών των Αντικυθήρων δεν μετέφερε μόνο απλά μια αρχαία αστρολογική συσκευή.
Μπορεί να μετέφεραν ανεκτίμητα έργα τέχνης, επίσης.

Εκείνο που είναι περισότερο ενδιαφέρον είναι ότι, ένα δεύτερο ναυάγιο ανακαλύφθηκε μόλις 250 μέτρα μακριά από το πρώτο.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα δύο σκάφη θα μπορούσαν να ταξίδευαν μαζί.
Είναι κατανοητό ότι ένας δεύτερος μηχανισμός περιμένει την ανακάλυψη στο δεύτερο ναυάγιο.

Η ονοματοδοσία του Κρατικού Αερολιμένα

Τα εγκαίνια για την ονοματοδοσία του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων σε "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης" θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 13.00.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και ο Κρατικός Αερολιμένας Κυθήρων έχουν προσκαλέσει τόσο τους κάτοικους του νησιού όσο και επισκέπτες να παρευρεθούν στην λαμπρή εκδήλωση.

Σημειώνεται, πως η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη  για το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου ωστόσο  λόγω απρόοπτου κωλύματος  μεταφέρθηκε.

Με πληροφορίες από:
greekreporter.com
koolnews.gr
piraeuspress.gr
kithiraikanea.blogspot.gr


Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή