Μετατροπή του Αγκιστρίου σε πράσινο νησί

02/12/2009

Συνάντηση εργασίας είχε σήμερα Τετάρτη 2/12 στα γραφεία της Νομαρχίας Πειραιά, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με τον Πρύτανη του ΕΜΠ  Κωνσταντίνο Μουτζούρη και επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου της Νομαρχίας Πειραιά για τη μετατροπή του Αγκιστρίου σε πράσινο νησί, σε ένα δηλαδή τόπο που θα κάνει χρήση οικολογικών μεθόδων σε όλα τα επίπεδα, από την ενέργεια έως τη γεωργία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά επίσης και τόπος εφαρμοσμένης έρευνας για την ανάπτυξη καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών.

Στην συνάντηση ο Νομάρχης Πειραιά, ανέπτυξε στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου το συνολικό όραμα και τις δράσεις της Νομαρχίας Πειραιά για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, που όπως τόνισε χαρακτηριστικά αποτελεί για την αυτοδιοίκηση τη σύγχρονη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πρόκληση.

«Στόχος μας σήμερα είναι να προχωρήσουμε στην λήψη όλων εκείνων των πρωτοβουλιών  και των μέτρων που θα κάνουν την «πράσινη ανάπτυξη» ατμομηχανή για την ευημερία των συμπολιτών μας και υποθήκη για τις επόμενες γενιές. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη δρομολογήσει μια σειρά δράσεις, όπως οι αισθητικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις πρασίνου που υλοποιούμε στους ελεύθερους χώρους, με τελευταία απόφαση-σταθμό την απαλλοτρίωση χώρου έκτασης 5.000 περίπου τ.μ. στην περιοχή του Ελαιώνα, η ανάδειξη του υδροβιότοπου της Ψήφτας σε πόλο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας στο Δημοτικό Κτίριο Δρυόπης Τροιζηνίας,  η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων της Νομαρχίας και η μετατροπή του Αγκιστρίου σε ενεργειακά αυτόνομο τόπο», δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά.

Ειδικότερα για το Αγκίστρι, ο  κ. Μίχας, ανέφερε, ότι το φιλόδοξο project της Νομαρχίας, προβλέπει σειρά παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν σε ποσοστό 100% την ενεργειακή αυτονομία του νησιού ώστε να αποτελέσει παράδειγμα αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και πόλο τουριστικής ανάπτυξης. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή  το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση μελέτης, ο προϋπολογισμός της οποίας εκτιμάται στα 45.000,00  €.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αλλάξουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας, και εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της νησιωτικής κοινότητας Σάμσο, της πρωτοπόρου σε θέματα ΑΠΕ Δανίας, αποφασίσαμε να προχωρούμε στην μετατροπή του Αγκιστρίου σε πράσινο νησί για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε την αποφασιστικότητα και με την  επιστημονική γνώση του Πολυτεχνείου, το οποίο ευχαριστώ θερμά για την άμεση και ειλικρινή υποστήριξη και ανταπόκρισή του, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το μεγάλο αυτό άλμα στη νέα εποχή. Μια εποχή προόδου, καινοτομίας, σεβασμού στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Μίχας.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ευχαρίστησε τον Νομάρχη Πειραιά για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, και ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση και πρόκληση της Νομαρχίας Πειραιά, προχώρησε στη σύσταση της παρευρισκόμενης στη σύσκεψη ομάδας επιστημόνων που θα αναλάβει σε πρώτη φράση τη σύνταξη πρότασης με   δράσεις για τη χρήση στο Αγκίστρι ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας, όπως ηλιακή και αιολική ενέργεια, για την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, για την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, για την ενίσχυση βιολογικών καλλιεργειών στο νησί, για την εφαρμοσμένη έρευνα για νέες πράσινες τεχνολογίες κ.ά.

Σημειώνεται ότι για την προώθηση του οραματικού στόχου της μετατροπής του Αγκιστρίου σε «πράσινο νησί», θα υπάρξει όπως ανακοινώθηκε, σειρά επαφών της Νομαρχίας Πειραιά και του Πολυτεχνείου με την τοπική  αυτοδιοίκηση και τους φορείς του νησιού, ώστε να εξεταστούν από κοντά τόσο οι χώροι, αλλά να διερευνηθούν και όλοι οι παράμετροι που θα επισπεύσουν την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Στην συνάντηση εκτός από τον Νομάρχη Πειραιά και τον Πρύτανη του ΕΜΠ, παρευρέθηκαν από το Πολυτεχνείο, οι Κίμων Χατζημπίρος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών  Μηχανικών, Μαρία Λοϊζίδου Καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών, Μάριος Τσέζος Καθηγητής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, Χρήστος Μακρόπουλος  Λέκτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Γιώργος Κάραλης Μηχανολόγος – Μηχανικός, Βαρβάρα Παπαθανασίου Πολιτικός Μηχανικός και Στέλλα Βαρτελάτου Πολιτικός Μηχανικός.

Από την πλευρά της Νομαρχίας Πειραιά, παρόντες ήταν, οι αντινομάρχες, Σταύρος Μαρκάτος, Σπύρος Αλεξόπουλος, Παύλος Τριανταφύλλου, ο ειδικός συνεργάτης του Νομάρχη Πειραιά Ρουσέτος Λειβαδάρος και η Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας, Εύη Γιαννοπούλου.Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή