Έκθεση Έργων της Βασιλικής Σαργολόγου στη Ρόδο

14/05/2014

Έργα της Βασιλικής Σαργολόγου στο Μουσείο Νεοελλην. Τέχνης Ρόδου

Στην Πινακοθήκη της Νέας Πτέρυγας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Μαϊου 2014 και ώρα 8μμ. η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Σαργολόγου.

Τα έργα της συγκεκριμένης ζωγράφου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπου κι αν αυτά έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, έχοντας παράλληλα αποκομίσει ευμενέστατα σχόλια, τόσο από τους ειδήμονες, όσο και από το κοινό. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στους τρόπους κυρίως με τους οποίους διατυπώνει η Σαργολόγου την εικαστική της αφαιρετικά χειρονομιακή γραφή, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, στους μικρότερων ή μεγαλύτερης διάστασης πίνακές της.

Η ελληνικής καταγωγής αυτή ζωγράφος, έζησε χρόνια σε χώρες που φαντάζουν εξωτικές, όπως είναι η Σαμαρκάνδη, το Ουζμπεκιστάν και η Τασκένδη, έχοντας αντλήσει πολλά βιώματα κι εμπειρίες, τις οποίες μετουσίωσε γόνιμα στα έργα της, συνδυάζοντάς τις με παρατηρήσεις κι έρευνες, γύρω από το ορατό και το αθέατο, γύρω επίσης από το ενδοσκοπούμενο ασυνείδητο, από την φαινομενολογία των εντυπώσεων της ζωής, αλλά και από το εγγύτερο ή το συμπαντικό μας περιβάλλον.

Τα εννοιακά [ conceptual ] έργα της απεικονίζουν αλληλοδιαπλεκόμενες χρωματικές σχεδιομορφές που βρίσκονται σε ρευστή κατάσταση και αέναη μεταλλαγή, υπομνηματίζοντας αντιστοιχίες και λειτουργίες που αφορούν, αφ' ενός αλληγορικούς συσχετισμούς ανάμεσα στον μικρόκοσμο και στην μεγακλίμακα, αφ' ετέρου στις ίδιες τις προϋποθέσεις μορφοποίησης του "εικονισμού".

Τα ελκυστικής γοητείας έργα της ζωγράφου αξιοποιούν ρυθμούς και τρόπους μιας αυτοματικής και φαντασμαγορικής γραφής, παραπέμποντας σε αρχέτυπα, σε μνήμες, στην ροή του υποσυνειδήτου, αλλά και στις μεταισθήσεις που γεννά η δαιδάλωση και πολυπλοκότητα της "πραγματικότητας", μέχρι τα κράσπεδα της ουτοπίας της.

 "Μέσα από αποδομήσεις και αναδιαρθρώσεις" - γράφει η Αθηνά Σχινά, που επιμελείται την έκθεση της ζωγράφου - "μέσα επίσης από ισορροπίες των παρορμήσεων και της εκλογίκευσης, η φύση ενορατικά αποκαλύπτεται με τις φυσικοχημικές της ιδιότητες, αλλά  και με τις αλχημικές της σχεδόν απροσδιοριστίες, θυμίζοντας τόσο τις μικροδομές της ύλης, όσο και τις υπερδομές του σύμπαντος".

"Παράλληλα Σύμπαντα" Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

“Μέσα από αποδομήσεις και αναδιαρθρώσεις” – γράφει η Αθηνά Σχινά, που επιμελείται την ατομική έκθεση της ζωγράφου – “μέσα επίσης από ισορροπίες των παρορμήσεων και της εκλογίκευσης, η φύση ενορατικά αποκαλύπτεται με τις φυσικοχημικές της ιδιότητες, αλλά και με τις αλχημικές της σχεδόν απροσδιοριστίες, θυμίζοντας τόσο τις μικροδομές της ύλης, όσο και τις υπερδομές του σύμπαντος”.

Η έκθεση της Βασιλικής Σαργολόγου, που τελεί υπό την Αιγίδα της Ένωσης Φυσικών Ελλάδος, πραγματοποιείται κατά τον μήνα τον αφιερωμένο στην Αστροφυσική Επιστήμη.

Στα εγκαίνια, εκτός της ομιλίας για το σκεπτικό και τους τρόπους έκφρασης της ζωγράφου (από την επιμελήτρια), ακολούθησε και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον επίτιμο προσκεκλημένο Αναπλ. Καθηγητή της Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προέδρο της Ένωσης Φυσικών Ελλάδος κ. Στράτο Θεοδοσίου, με θέμα “Η ομορφιά της Αστροφυσικής”, πλαισιωμένη με έγχρωμες διαφάνειες, ενώ η έκθεση θα συνοδεύεται κι από μουσική.

Φωτογραφίες απο τα εγκαίνια της έκθεσης.

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 14 Μαϊου έως Σάββατο 28 Ιουνίου 2014.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Σάββατο από 8:00 έως 21:00.

Κυριακή & Δευτέρα : κλειστά

Για περισσότερες πληροφορίες: (0030)22410-36646

πηγή:http://wp.me/p4kaw5-eYg

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή