Επιστολή Μ.Δαπόντε στον κ. Ραγκούση

12/04/2010

Με διπλή επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση μετέφερε τις απόψεις του Ομίλου Κυθηρίων Ενεργών Πολιτών ο συμπατριώτης μας κ. Μανόλης Δαπόντε. Εδώ δημοσιεύουμε το περιεχόμενό τους.

Κύθηρα 28/2/2010 α.π. 144

Θέμα : πρόταση για τον «Καλλικράτη»

Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών κύριο Γιάννη Ραγκούση, 

Κύριε Υπουργέ, είμαστε νησιώτες ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι από τις ατέλειες του «Καποδίστρια». Έχουμε ψάξει στα μέτρα του δυνατού και έχουμε βρει σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία και αλλού, πως έχουν  διαμορφώσει το πρόγραμμα συνένωσης των μικρών μονάδων αυτοδιοίκησης.

Πρώτα όμως θα σας αναφέρουμε τα σημαντικότερα και βλαπτικότερα ελαττώματα του υπό αντικατάσταση «Καποδίστρια», αρχίζοντας από το πιο σημαντικό, που ήταν η μη δίκαιη εκπροσώπηση των παλιών κοινοτήτων. Τα τοπικά συμβούλια χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου ειδικά στη δεύτερη τετραετία, ήταν μια σκέτη αποτυχία.

Σε μεγάλο βαθμό συνέβαινε να  εκλέγονται από κάποιες παλαιές μεγαλύτερες κοινότητες δύο και τρεις και πιο πολλοί  σύμβουλοι  και από άλλες κανένας. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικές αδικίες σε βάρος των μικρών μη εκπροσωπούμενων.


Το δεύτερο μεγάλο μειονέκτημα ήταν ο δυσανάλογα με τον πληθυσμό μεγάλος αριθμός υποψηφίων συνεργατών που έπρεπε να συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος-αρχηγός- του συνδυασμού. Ενδεικτικά αν και ως εκ περισσού αναφέρουμε ότι για ένα Δήμο 15 παλαιών κοινοτήτων, έπρεπε να βρει 130 υποψήφίους ο κάθε Αρχηγός συνδυασμού και που να τους βρει;

Τι γίνεται αλλού; Πράγμα που προτείνουμε και για την Πατρίδα μας; Απλά εκλέγουν Δημοτικούς Συμβούλους, για περιπτώσεις όπως των 15 Δημοτικών Διαμερισμάτων, έναν στο κάθε ένα από αυτά. Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκλέγουν μεταξύ τους το Δήμαρχο όπως και το επιτελείο, Αντιδημάρχους κ.λ.π. Με το δίκαιο και δημοκρατικό αυτό τρόπο υπάρχει πρώτον, σωστή εκπροσώπηση όλων των Δ.Δ., δεύτερον απαιτείται πολύ μικρότερος αριθμός υποψηφίων αφού αρκούν μ όνο 5 έως 6 το πολύ υποψήφιοι ανά Δ.Δ.  Με αυτούς εκπροσωπούνται και τα κόμματα, αλλά και οι ανεξάρτητοι, όλοι. Το κυριότερο όμως είναι ότι δίνεται το δικαίωμα στον κάτοικο του μικρού χωριού να έχει εκπρόσωπο. Όπως και το δικαίωμα να επιλέξει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ … Αν δεν το καταφέρει θα φταίει αυτός και όχι ο νόμος. Ακόμη στις χώρες που προαναφέρθηκαν η θητεία του Δημάρχου είναι ετήσια με δυνατότητα επανεκλογής και ξανά και ξανά, αλλά και με δυνατότητα αντικατάστασης αν η αποτελεσματικότητά του δεν είναι η απαιτούμενη.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, δείτε σας παρακαλούμε θερμά με προσοχή την πρότασή μας, δεχθείτε την και να είστε βέβαιος ότι θα ευεργετήσετε την πάσχουσα δραματικά φτωχή Ελληνική περιφέρεια να συνέλθει και να προχωρήσει προς την ανάπτυξη…

Κύθηρα 7/4/2010  α.π.β/145

Θέμα Καλλικράτης (Συμπληρωματικά)

Προς τον αξ/μο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ/κής Διακυβέρνησης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εν συνεχεία προηγούμενης σχετικής επιστολής μας από 28/2/2010 με α.π.144, της οποίας αντίγραφο επισυνάπτουμε, θα θέλαμε συμπληρωματικά να επισημάνουμε τα πάρα-κάτω:

Ένα από τα πιο αντιδημοκρατικά του Καποδίστρια ήταν το ότι ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος – Αρχηγός Συνδυασμού- ήταν επιλεγμένος (διορισμένος) από κάποιο κόμμα, έτσι ο κύριος στόχος του ήταν να υποχρεώσει ψηφοφόρους με μικρορουσφέτια για να ψηφίσουν στην πορεία και τον ίδιο και το όποιο κόμμα εκπροσωπούσε και σχεδόν μηδενικό ή ελάχιστο το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του τόπου. Από την άλλη μεριά, οι συνεργάτες του υποψήφιοι κι’ αυτοί  επιλεγμένοι (διορισμένοι) από τον ίδιο. Στη συνέχεια καλούσαμε τον ψηφοφόρο να ψηφίσει επιλεγμένα άτομα. Θεωρούμε ότι αυτό δεν ήταν Δημοκρατία.

Τελικά,  οι αναφερθείσες συμπεριφορές εξέθεταν και ζημίωναν το ίδιο το όποιο κόμμα είχε στηρίξει το Δήμαρχο και το συνδυασμό του.

Η διαδικασία που προτείνουμε με την αναφερόμενη στην αρχή της παρούσης επιστολή μας, δεν στερεί κανένα κόμμα να ορίσει στην κάθε παλιά κοινότητα εκπροσώπους, όμως περνάει στον ψηφοφόρο- πολίτη, κάτοικο της παλιάς κοινότητας την ευθύνη της επιλογής. Αν η επιλογή του δεν θα είναι σωστή θα φταίει ο ψηφοφόρος και όχι το κόμμα. Βέβαια εκτός από τους εκπροσώπους κομμάτων, θα έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν υποψηφιότητα και ανεξάρτητα άτομα, έτσι ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αξιοκρατικά.

Δεν θα επιθυμούσαμε να σας απαριθμήσουμε και άλλα πλεονεκτήματα της πρότασής μας ή και άλλα μειονεκτήματα του αλαζονικού και αποτυχημένου Καποδίστρια.
Παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε ώστε ο Καλλικράτης να  μην είναι ένα καινούργιος Καποδίστριας με απλά άλλο όνομα.  

 

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή