Η Βυζαντινή Καστροπολιτεία εκπέμπει S.O.S

21/03/2009

Τι άραγε ενέπνευσε τον μεγάλο Γάλλο ζωγράφο Antoine Watteau να ζωγραφίσει το «Ταξίδι στα Κύθηρα» σε έναν από τους διασημότερους πίνακές του, που σήμερα εκτίθεται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο του Λούβρου; Τι να οδήγησε τον Μπωντλαίρ να αφιερώσει στα Κύθηρα ένα από τα ωραιότερα ποιήματά του χαρακτηρίζοντάς τα «νησί των γλυκών μυστικών και των γιορτών της καρδιάς»;

Θα μπορούσε κάποιος να απαριθμήσει πολλούς λόγους για ένα ταξίδι στα Κύθηρα. Από τις υπέροχες παραλίες, τα δάση, τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι τα ενετικά κάστρα και τις βυζαντινές εκκλησίες, το νησί των Κυθήρων κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον επισκέπτη. Εκπλήξεις ευχάριστες, αλλά και δυσάρεστες.

Πρόσφατα βρέθηκα για πολλοστή φορά στα Κύθηρα, με αφορμή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Θέλησα να «ξεναγήσω» έναν φίλο στα σημαντικά μνημεία του νησιού. Και κάπου εκεί άρχισαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις! Στον βυζαντινό οικισμό της Παλαιόχωρας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας «νησιωτικός Μυστράς» η πρόσβαση είναι αδύνατη. Μια πινακίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και κάτι πανύψηλα συρματοπλέγματα απαγορεύουν την είσοδο στην καστροπολιτεία λόγω επικινδυνότητας. Η Παλαιόχωρα είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στα Κύθηρα. Κτισμένη το 1200 μ.Χ. από Μονεμβασιώτες, υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού για σχεδόν 3μιση αιώνες, μέχρι το 1537 που ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα την κατέστρεψε. Πρόκειται για ένα λόφο με βυζαντινούς ναούς και κτίσματα, όπου δυστυχώς η επίσκεψη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Οι εκπλήξεις όμως συνεχίστηκαν. Μετά την ψυχρολουσία που υποστήκαμε στην Παλαιόχωρα, κινήσαμε για την άλλη Καστροπολιτεία του νησιού, το κάστρο στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου, εξίσου σημαντικό μνημειακό χώρο στο νησί. Η εγκατάλειψη είναι όσο μνημειώδης όσο και η σημασία του χώρου. Ο ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου δεν έχει σκεπή. Έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα κάποιες ξύλινες σανίδες, σε πολλά σημεία με τρύπες, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να μπαίνει όλο μέσα στο ναό.

Στο ναό του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου τα πράγματα είναι χειρότερα. Η κατάρρευση ενός πέτρινου φράχτη πάνω στην πόρτα, έσπασε την κλειδαριά και ο ναός είναι ορθάνοιχτος και εκτεθειμένος σε καιρό και βανδαλισμούς. Προφανώς κανείς δεν ενημέρωσε το τοπικό κλιμάκιο βυζαντινών αρχαιοτήτων, ώστε να πάει κάποιος να κλειδώσει το ναό, που διαθέτει μάλιστα σημαντικές τοιχογραφίες.

Οι εκπλήξεις δεν έχουν τέλος. Στην προσπάθειά μας να επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων, δε σταθήκαμε τυχεροί. Το μουσείο είναι κλειστό. Μια ανακοίνωση μας πληροφορεί ότι υπέστη ζημιές από το σεισμό του 2006. Μα έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε!

Όσο για την εξωτερική εικόνα του μουσείου, απλά τραγική. Η επιγραφή δε λέει ΜΟΥΣΕΙΟ, αλλά ΜΟΣΕΙΟ!

Συντάκτης: Στράτος Χαρχαλάκης

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή