Χωρίς γιατρό τα Αντικύθηρα

18/07/2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ των κατοίκων και δημοτών της νήσου των ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Προς:
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Αντώνιο Σαμαρά
Τους κ.κ. Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,

Κύριε Υπουργέ,
Όλοι οι κάτωθι υπογράφοντες την παρούσα αναφορά – διαμαρτυρία είμαστε μόνιμοι κάτοικοι και δημότες του ακριτικού νησιού Αντικύθηρα, που ειδικά το χειμώνα ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συχνά δε σε απομόνωση σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Το νησί μας, ευρισκόμενο στο μέσον της απόστασης μεταξύ Κυθήρων και Δυτικής Κρήτης κατοικείται από ελάχιστους ηρωικούς ακρίτες που φυλάνε τις δικές τους Θερμοπύλες και αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό αυτό το μικρό κομμάτι γης της Ελλάδος. Τα Αντικύθηρα αποτελούν το νοτιότερο νησί των Επτανήσων ιστορικώς – γεωγραφικώς και το νοτιότερο άκρο του Νομού Αττικής διοικητικώς. Είναι παγκοσμίως πλέον γνωστά λόγω των σημαντικών ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και κυρίως του Εφήβου και του πασίγνωστου Υπολογιστή – Αστρολάβου, που τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Παράλληλα, βρίσκονται στο επίκεντρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που έχει δημιουργήσει στα Αντικύθηρα τον μοναδικό στην Ελλάδα Ορνιθολογικό Σταθμό με σκοπό την παρατήρηση των εκατοντάδων σπανίων πουλιών που διέρχονται από εκεί, ενώ από το 2000 η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διενεργεί ανασκαφικές έρευνές στον χώρο της αρχαίας πόλης «Αίγιλα» με πολύ σημαντικά ευρήματα. Κατά το καλοκαίρι το νησί μας συγκεντρώνει εκατοντάδες αποδήμους Αντικυθήριους και επισκέπτες με αποκορύφωμα τον πάνδημο εορτασμό του πολιούχου μας Αγίου Μύρωνος στις 17 Αυγούστου. 

Από τις 10 Ιουλίου το νησί μας δεν έχει Γιατρό! Η αγροτική Ιατρός που υπηρετούσε στο Περιφερειακό Ιατρείο των Αντικυθήρων μετετέθη και για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια ένα ολόκληρο νησί στερείται παντελώς της ιατρικής και φαρμακευτικής αρωγής. Όλα αυτά μάλιστα μεσούντος του θέρους, σε περίοδο δηλαδή συνεχών αφίξεων παραθεριστών, αποδήμων Αντικυθηρίων, τουριστών και επισκεπτών, κατά την οποία οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

•    Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν κάποιος από τους ηλικιωμένους κατοίκους πάθει έμφραγμα;

•    Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν ένα παιδί 10 χρονών πέσει και σπάσει το πόδι του;

•    Τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα υπάρχοντα (λιγοστά) αποθέματα σε φάρμακα;

•    Τι θα συμβεί σε ένα έκτακτο ιατρικό περιστατικό;

•    Με ποιο αίσθημα ασφάλειας θα επισκεφθούν το νησί οι εκατοντάδες παραθεριστές και επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο;

Όπως είναι αντιληπτό πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και τυπολατρίες. Ένα νησί που δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει στους κατοίκους και επισκέπτες του την πρωτοβάθμια άμεση ιατρική περίθαλψη και τη φαρμακευτική φροντίδα, είναι παντελώς καταδικασμένο στην απομόνωση, την ερήμωση και το περιθώριο. Και κάτι τέτοιο ΑΡΝΟΥΜΕΘΑ να δεχθούμε για τον τόπο μας. Όπως επίσης ΑΡΝΟΥΜΕΘΑ να συμβιβαστούμε στην ιδέα ότι θα μείνουμε μόνιμα ή έστω και προσωρινά χωρίς γιατρό και ΑΡΝΟΥΜΕΘΑ να συμβιβαστούμε με ο,τιδήποτε άλλο εκτός από μόνιμη λύση στο πρόβλημα εδώ και τώρα!

Σας παρακαλούμε θερμά να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ και να αποστείλετε Ιατρό στο Περιφερειακό Ιατρείο των Αντικυθήρων χωρίς την παραμικρή κωλυσιεργία. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές και τότε κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν και τη σχετική ευθύνη.

Κοινοποίηση:
1.    κ.κ. Βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων
2.    κ. Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
3.    κ. Περιφερειάρχη Αττικής
4.    κ. Αντιπεριφερειάρχη Νήσων
5.    2η Δ.Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου
6.    Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυθήρων «Τριφύλλειο»
7.    Δήμο Κυθήρων
8.    Μ.Μ.Ε.

Εκπρόσωπος των κατοίκων: Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης,

πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας, 80100, Αντικύθηρα, κιν.: 6977 941965, τηλ/φαξ: 27360 38356

Αντικύθηρα, 17  Ιουλίου 2012
Ακολουθούν 5 σελίδες με 67 υπογραφές

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή