Οι Αντικυθήριοι αντιδρούν στην ακτοπλοϊκή απομόνωση

22/11/2011

Με επιστολή τους στον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και εν συνεχεία στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο αντέδρασαν οι Αντικυθήριοι για την απομόνωση που έχει υποστεί δια θαλάσσης το νησί τους. Σας παραθέτουμε αυτούσιο το περιεχόμενο των επιστολών το οποίο υπογράφουν οι κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μέλος της επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και ο πρώην κοινοτάρχης κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης.

Επιστολή Ευστράτιου Χαρχαλάκη προς υπουργό Ναυτιλίας κ.
Άδωνι Γεωργιάδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, σας απευθύνω από τα μακρινά, ακριτικά και – δυστυχώς – αποκλεισμένα Αντικύθηρα, θερμές ευχές για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε σε αυτήν την γεμάτη προκλήσεις περίοδο.

Παράλληλα, δράττομαι της ευκαιρίας να θέσω υπόψη σας το μείζον θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Αντικυθήρων με τα Κύθηρα, την Κρήτη, τον Πειραιά και το Γύθειο της Λακωνίας, το οποίο άπτεται και των νέων πολυευθύνων καθηκόντων σας.

Κύριε Υπουργέ,

Τα Αντικύθηρα αποτελούν το νοτιότερο νησί των Επτανήσων ιστορικώς – γεωγραφικώς και το νοτιότερο άκρο του Νομού Αττικής διοικητικώς. Είναι παγκοσμίως πλέον γνωστά λόγω των σημαντικών ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και κυρίως του Εφήβου και του Υπολογιστή, που τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Παράλληλα, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που έχει δημιουργήσει στα Αντικύθηρα τον μοναδικό στην Ελλάδα Ορνιθολογικό Σταθμό με σκοπό την παρατήρηση των δεκάδων σπανίων πουλιών που διέρχονται από εκεί, ενώ από το 2000 και μετά η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διενεργεί ανασκαφικές έρευνές στον χώρο της αρχαίας πόλης «Αίγιλα» με πολύ σημαντικά ευρήματα. Το νησί μας, που πασχίζει σε δύσκολες συνθήκες να επιβιώσει, κατοικείται μόνιμα από μόλις 45 ήρωες ακρίτες κατοίκους, οι οποίοι φυλάττουν τις δικές τους Θερμοπύλες αντιμετωπίζοντας δεκάδες προβλήματα. Κατά το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλούς αποδήμους Αντικυθήριους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με αποκορύφωμα τον πάνδημο εορτασμό του πολιούχου Αγίου Μύρωνος του Θαυματουργού στις 17 Αυγούστου στο ομώνυμο προσκύνημα του Αγίου που υπάρχει στο νησί, όπου φυλάσσεται και η θαυματουργή του εικόνα που βρέθηκε στον τόπο μας. 


Το νησί συγκοινωνεί με την υπόλοιπη Ελλάδα μόνον ακτοπλοϊκώς. Δυστυχώς εδώ και σχεδόν ένα μήνα, το πλοίο που συνέδεε τα τελευταία χρόνια το νησί μας με τα Κύθηρα, το Γύθειο, την Κρήτη και τον Πειραιά διέκοψε τα δρομολόγιά του λόγω της μη εγκαίρου καταβολής της επιδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ως εκ τούτου, το μικρό νησί μας παραμένει αποκλεισμένο, καθώς το δεύτερο (τοπικό) πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή των Κυθήρων μεταβαίνει στα Αντικύθηρα μόνον μία φορά την εβδομάδα (προς Κύθηρα και Νεάπολη Λακωνίας) και μόνον υπό καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες ωστόσο κατά τη χειμερινή περίοδο είναι σχεδόν σπάνιες. Το πλοίο που διέκοψε τα δρομολόγιά του, το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ της LANE LINES, εξυπηρέτησε κατά τα τελευταία χρόνια κατά τρόπο υποδειγματικό τόσο τα Αντικύθηρα όσο και τα Κύθηρα. Είναι ειλικρινά καταστροφική για τα νησιά μας η διακοπή των δρομολογίων του.

Ειδικά στα Αντικύθηρα, επηρεάζεται δυσμενέστατα η ταχυδρομική επικοινωνία και μεταφορά των συντάξεων και της αλληλογραφίας και η τακτική τροφοδοσία του νησιού με τρόφιμα (στο νησί δεν υπάρχει ούτε φούρνος), φάρμακα (η πλειοψηφία των κατοίκων είναι γέροντες και λαμβάνουν διαφόρων ειδών φαρμακευτικές αγωγές), διάφορες πρώτες ύλες και οικοδομικά υλικά. Παράλληλα, πολύτεκνες οικογένειες Αντικυθηρίων αναγκάζονται να μοιράζονται στη μέση καθώς ο ένας γονεύς μένει στα Αντικύθηρα και ο έτερος στην Κίσσαμο Χανίων, λόγω των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των παιδιών αφού στα Αντικύθηρα δεν λειτουργεί σχολείο και με τη διακοπή της σύνδεσης με την Κρήτη δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους. Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και μεγάλο.

Με βάση τα ανωτέρω, σας παρακαλώ θερμά, εκφράζοντας πιστεύω και την πλειοψηφία των συμπατριωτών μου, να παρέμβετε, ώστε άμεσα να καταβληθούν οι χρεωστούμενες επιδοτήσεις στο Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ της LANE LINES και να ξεκινήσει ξανά τα δρομολόγιά του προς τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, καθώς προϊόντος του χειμώνα τα προβλήματα θα αυξάνονται και θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Επιστολή Ευστράτιου Χαρχαλάκη, Ανδρέα Χαρχαλάκη, Εμμανουήλ Χαρχαλάκη  στον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Λουκά Παπαδήμο

Αντικύθηρα, 20-11-2011

Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,
Αναλάβατε τη μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μας στην πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων 50 ετών, κατά την οποία δεν κρίνεται μόνον η βιωσιμότητα ή όχι της οικονομίας μας, αλλά αυτή ταύτη η ύπαρξη μας ως ανεξάρτητου κράτους. Από τα ακριτικά Αντικύθηρα σας εκφράζουμε τις θερμές ευχές μας για καλή επιτυχία στα δύσκολα και πολυεύθυνα καθήκοντα που δεχθήκατε να αναλάβετε.
Εκτός, όμως, από τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, υπάρχει και σειρά άλλων σημαντικών προβλημάτων, που δεν μπορούν να μην αντιμετωπιστούν άμεσα, δεδομένου ότι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.
Το νησί μας κύριε Πρωθυπουργέ, ευρισκόμενο στο μέσον της απόστασης μεταξύ Κυθήρων και Δυτικής Κρήτης κατοικείται μόλις από 45 ηρωικούς ακρίτες κατοίκους που φυλάνε τις δικές τους Θερμοπύλες και αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό αυτό το μικρό κομμάτι γης της Ελλάδος. Τα Αντικύθηρα αποτελούν το νοτιότερο νησί των Επτανήσων ιστορικώς – γεωγραφικώς και το νοτιότερο άκρο του Νομού Αττικής διοικητικώς. Είναι παγκοσμίως πλέον γνωστά λόγω των σημαντικών ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και κυρίως του Εφήβου και του πασίγνωστου Υπολογιστή – Αστρολάβου, που τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Παράλληλα, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που έχει δημιουργήσει στα Αντικύθηρα τον μοναδικό στην Ελλάδα Ορνιθολογικό Σταθμό με σκοπό την παρατήρηση των δεκάδων σπανίων πουλιών που διέρχονται από εκεί, ενώ από το 2000 και μετά η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διενεργεί ανασκαφικές έρευνές στον χώρο της αρχαίας πόλης «Αίγιλα» με πολύ σημαντικά ευρήματα. Κατά το καλοκαίρι το νησί μας συγκεντρώνει δεκάδες αποδήμους Αντικυθήριους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με αποκορύφωμα τον πάνδημο εορτασμό του πολιούχου Αγίου Μύρωνος του Θαυματουργού στις 17 Αυγούστου στο ομώνυμο προσκύνημα του Αγίου που υπάρχει στο νησί, όπου φυλάσσεται και η θαυματουργή του εικόνα που βρέθηκε στον τόπο μας. 
Για περισσότερο από ένα μήνα είμαστε σχεδόν παντελώς αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της διακοπής των δρομολογίων του πλοίου ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ της LANE LINES, που τα τελευταία χρόνια εξυπηρέτησε υποδειγματικά τη γραμμή Πειραιά – Κυθήρων – Γυθείου – Αντικυθήρων – Κρήτης. Αιτία της διακοπής των δρομολογίων είναι η μη έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων της αγόνου γραμμής μας από το αρμόδιο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα η πλοιοκτήτρια εταιρεία να μην δύναται να καλύψει με δικά της ποσά τους μισθούς του προσωπικού, τα έξοδα του πλοίου και κυρίως την τεράστια επιβάρυνση των καυσίμων που τον τελευταίο χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκαν. Έτσι, το νησί μας, ενώ με την μέχρι πρότινος άψογη και τακτική ακτοπλοϊκή του σύνδεση με Πειραιά, Κύθηρα, Γύθειο και Κρήτη, είχε αρχίσει να ανακάμπτει αναπτυξιακά (με την εκτέλεση διαφόρων έργων υποδομής, την τουριστική κίνηση και κυρίως την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών αποδήμων Αντικυθηρίων), ξαφνικά βρίσκεται σε απόλυτη απομόνωση αφού το δεύτερο (τοπικό) πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή των Κυθήρων μεταβαίνει στα Αντικύθηρα μόνον μία φορά την εβδομάδα (!) (και μόνον προς Κύθηρα και Νεάπολη Λακωνίας) και μόνον υπό καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες ωστόσο κατά τη χειμερινή περίοδο είναι σχεδόν σπάνιες.
Η τροφοδοσία του νησιού μας με κάθε είδους τρόφιμα, με φάρμακα, με καύσιμα, με οικοδομικά και άλλα υλικά, η μεταφορά αλληλογραφίας και συντάξεων των γερόντων κατοίκων που εκτελούνται αποκλειστικά από Πειραιά, Κύθηρα, Γύθειο και Κίσσαμο Κρήτης, έχουν διακοπεί με αποτελέσματα που μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Ακόμα και το ψωμί μεταφέρεται από αλλού, καθώς στο νησί δεν υπάρχει ούτε φούρνος! Το αγροτικό ιατρείο αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις σε φάρμακα και δε θα θέλαμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε ένα έκτακτο ιατρικό περιστατικό. Οι κάτοικοι δεν έχουν πετρέλαιο ή γκάζι για τις σόμπες, και όλα αυτά μέσα σε ένα σκληρό χειμώνα. Παράλληλα, πολύτεκνες οικογένειες Αντικυθηρίων αναγκάζονται να μοιράζονται στη μέση καθώς ο ένας γονεύς μένει στα Αντικύθηρα και ο έτερος στην Κίσσαμο Χανίων, λόγω των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των παιδιών αφού στα Αντικύθηρα δεν λειτουργεί σχολείο και με τη διακοπή της σύνδεσης με την Κρήτη δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους. Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και μεγάλο και απαιτεί ΑΜΕΣΗ επίλυση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με όση δύναμη διαθέτουμε σας εκπέμπουμε από το αποκλεισμένο νησί μας ένα μεγάλο ΣΟΣ και σας παρακαλούμε να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ προς κάθε αρμόδιο Υπουργείο και υπηρεσία ώστε να καταβληθούν οι χρεωστούμενες από το Κράτος επιδοτήσεις στη LANE LINES και το πλοίο ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ να ξεκινήσει ξανά τα τακτικά του δρομολόγια αίροντας τον μεγάλο αυτό αποκλεισμό που υφιστάμεθα και που μας γυρίζει 30 χρόνια πίσω.

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή