Νέο είδος πουλιού στα Αντικύθηρα

23/06/2011 Ένα νέο είδος πουλιού για την Ελλάδα ανακάλυψαν οι ερευνητές της Ορνιθολογικής στα Αντικύθηρα. Πρόκειται για το είδος της Καστανοτριτσίδας, με το οποίο ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων πουλιών στην Ελλάδα αυξάνει στα 445, και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό του Νανοφυλλοσκόπου που παρατηρήθηκε στην Καισαριανή στις αρχές Απριλίου!

Η καταγραφή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Καστανοστριτσίδα σπάνια παρατηρείται εκτός των περιοχών εξάπλωσης και αναπαραγωγής της, που είναι η Ισπανία και η Δυτική Βόρεια Αφρική.

Ο γραμματέας της επιτροπής που καταγράφει τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκος Προμπονάς, υποστηρίζει ότι η επιβεβαίωση του νέου είδους δεν ήταν εύκολη για την επιτροπή, καθώς δεν είναι εύκολα διακριτό από τα συγγενικά του είδη και «διαφέρει εμφανισιακά μόνο σε μικρές χρωματικές διαφορές και βιομετρικά χαρακτηριστικά».

Η Καστανοστριτσίδα (Hippolais opaca) καταγράφηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων που γίνεται κάθε χρόνο στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων.

Οι δακτυλιώσεις είναι μια επιστημονική μέθοδος παρακολούθησης της μετανάστευσης. Η δράση συμπεριλαμβάνει τη σήμανση των πουλιών με μεταλλικά δαχτυλίδια που τοποθετούνται στα πόδι του πουλιού. Κάθε μεταλλικό δαχτυλίδι φέρει έναν μοναδικό συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων καθώς και τα στοιχεία του Κέντρου Δακτυλίωσης της εκάστοτε χώρας ή περιοχής. Ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή βρεθούν σε κάποια άλλη περιοχή να υπολογίσουν μεταναστευτικές μετακινήσεις, την κατεύθυνση της μετανάστευσης αλλά και τη διάρκεια ζωής των πουλιών.

Η Ορνιθολογική δραστηριοποιείται στα Αντικύθηρα από το 1997, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, το οποίο στηρίζει τις δράσεις του Σταθμού όλα αυτά τα χρόνια. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η παρακολούθηση και μελέτη του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με απώτερο σκοπό την προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η έρευνα γύρω από την ορνιθοπανίδα, τα ενδιαιτήματά της και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής των Αντικυθήρων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή