Αρχαιολογικό Πάρκο Αντικυθήρων

30/05/2014

Στο νησί των Αντικυθήρων (αρχαία Αιγιλία), γίνονται κάθε χρόνο ανασκαφές, που έχουν αποκαλύψει μία μεγάλη καστρόπολη που άνθισε από τον 4ο  αιώνα π.Χ. μέχρι το πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως το αρχαίο λιμάνι και φυσικά ένα νεκροταφείο εκτός των τειχών της πόλης.

Η αρχαία Αιγιλία είχε πάντα στρατηγική θέση για τη ναυσιπλοϊα κι ας ήταν μικρό και άγονο νησί, βρισκόταν ουσιαστικά στην είσοδο του Αιγαίου, ανάμεσα στην Κρήτη (από την οποία απείχε 18 ναυτικά μίλια) και την Πελοπόννησο.
Οι αρχαίοι Αντικυθήριοι ήταν διαβόητοι για τις πειρατικές τους δραστηριότητες στο νησί, καθώς μας είναι γνωστό ότι οι Ρόδιοι εξεστράτευαν εναντίον τους και τους απόκαλούσαν ληστές. Οι σύγχρονοι πειρατές-αρχαιολόγοι του νησιού ζητούν τη βοήθειά μας για να συνεχίσουν το έργο τους.  

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα αρχαιολογικό πάρκο που θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού (αυτή τη στιγμή το νησί έχει 20 μόνιμους κατοίκους.) Στην ανασκαφή συμμετέχουν εθελοντικά φοιτητές της Αρχαιολογίας ή άλλων τμημάτων ή άλλοι εθελοντές υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων. Ο κάθε ένας συνεισφέρει ώστε να αποκαλυφθεί ένα ακόμη κομμάτι της ιστορίας των Αντικυθήρων. Ωστόσο οι διακοπές τους δεν περιλαμβάνουν μόνο ανασκαφικές δραστηριότητες. Συμμετέχουν στο τοπικό φεστιβάλ, διασκεδάζουν και ζούν όλοι μαζί κάτω από απαιτητικές συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή η ανασκαφή διεκπεραιώνεται από τον Αρχαιολόγο του νησιού (κ. Άρη Τσαραβόπουλο), ο οποίος βρίσκεται σε εφεδρεία εξαιτίας των οικονομικών μέτρων, παρόλο που δεν υπήρχε εκεί άλλος αρχαιολόγος! Ο κ. Τσαραβόπουλος ζήτησε να ανασκάψει το νησί με δικά του έξοδα. Έτσι, εκείνος και οι εθελοντές είναι εκεί κάθε καλοκαίρι και προσπαθούν να ολοκληρώσουν το ανασκαφικό έργο.
Θα τους βοηθήσετε να συνεχίσουν να ανασκάπτουν το Λημέρι των Πειρατών; Δωρίστε, προωθήστε και ζήστε την συναρπαστική πλευρά των Αντικυθήρων, του νησιού των Πειρατών! 

Για να βοηθήσετε τους σύγχρονους Πειρατές των Αντικυθήρων δείτε εδώ

www.antikytheraexcavation.gr

Πηγή: http://erroso.blogspot.com/2014/05/blog-post_826.html#ixzz33BjrSR1qΔείτε όλα τα νέα

Κορυφή