Αποτελέσματα αξιολόγησης της ατζέντας για τον Τουρισμό

15/12/2009

Άρθρο του Ιππόλυτου Πρέκα


Η συνάντηση της 5ης Δεκέμβρη με θέμα τον Τουρισμό δεν οδήγησε πουθενά. Για άλλη μία φορά μένουμε μετεξεταστέοι και πρέπει να σταματήσουμε όλοι μας να βλέπουμε επιπόλαια το θέμα της Τουριστικής Ανάπτυξης. Εδώ και μία δεκαετία που εισήλθαμε στη σφαίρα μιας σχετικής και υποτυπώδους ανάπτυξης, επιβαρύναμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Κυθήρων, ελαχιστοποιήσαμε τους πόρους, ασχημήναμε την αρχιτεκτονική και την αισθητική, δυσαρεστήσαμε τους ποιοτικούς τουρίστες μας και παρασυρόμαστε σιγά – σιγά στην εφαρμογή του Κοινωνικού Τουρισμού του Ε.Ο.Τ για να ανταγωνιστούμε περιοχές όπως τα Καμένα Βούρλα και η Κινέττα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα θέματα ατζέντας που έβαλε ο Δήμος  στη συνάντηση Τουρισμού αγγίζουν το γενικό πολιτικό πλαίσιο της τοπικής μας κοινωνίας και παραπέμπουν σε μία επιτακτική εκ βάθρων αναδιάρθρωση της αυτοδιοίκησης του τόπου μας. Το θέμα θα ανοίξει αυτόν το χειμώνα, αφού πλησιάζουμε στη λήξη της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου και έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε. Όσον αφορά τον τουρισμό θα πρέπει να τον δούμε επιτέλους στα σοβαρά και να τον αναθέσουμε στους ειδικούς, όπως κάνουν και άλλοι δήμοι και να μην αρεσκόμαστε σε ερασιτεχνισμούς και επιπόλαιες κινήσεις εντυπωσιασμού. Ακόμη και τώρα υπάρχει η ευκαιρία, το σύνολο των αυτοδιοικητικών στελεχών να λειτουργήσει ενωτικά, συναινετικά και να προωθηθεί η αναβάθμιση και λειτουργία Τουριστικής Επιτροπής από ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο.

Αξιολόγηση Ενδεικτικής Ατζέντας Θεμάτων


Μεταφορές

Δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες αυξημένης τουριστικής κίνησης. Δεν βασίζονται σε συγκεκριμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Ειδικά για τα δρομολόγια του πλοίου το υπουργείο δεν μελέτησε σχέδιο, απλά πασάλειψε τις ανάγκες με «ψευτοβόλεμα» όλων των προορισμών της άγονης γραμμής. 

βαθμός: 5


Καθαριότητα

Ικανοποιητική η αποκομιδή των σκουπιδιών, θετική η τοποθέτηση κάδων συλλογής μπαζών,  θετική η ύπαρξη ειδικών κάδων ανακύκλωσης. Επικίνδυνη η συγκέντρωση του ανακυκλώσιμου υλικού σε μη διαμορφωμένη εγκατάσταση. Δυσφήμιση για την καθαριότητα οι καταρράκτες Μυλοποτάμου και αρκετές παραλίες. Συνεχίζουν να υφίστανται παράνομες χωματερές. Δειλία στην επιβολή προστίμων σε όσους ρυπαίνουν.

βαθμός: 5


Αξιοθέατα

Καταστροφή της «Ιστορικής Γέφυρας» Ποταμού, Αναποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση μνημείων, 4 χρόνια χωρίς λειτουργία το Μουσείο, ανεκμετάλλευτος ο «θησαυρός» του Μυλοποταμού, της Παλαιόχωρας και ημιτελής η αξιοποίηση στο Κάστρο Κυθήρων.

βαθμός: 4


Παροχές Υπηρεσιών

Ικανοποιητική η βελτίωση στην ποιότητα υπηρεσιών διαμονής, η εστίαση: μόνο σε ελάχιστες επιχειρήσεις συναντάς γνήσια Κυθηραϊκή Κουζίνα. Το φαγητό τις περισσότερες φορές δεν διαφέρει από μία ταβέρνα της Βάρης! Το επίπεδο Υγείας είναι χαμηλό λόγω έλλειψης αρκετών ειδικοτήτων Ιατρών και ειδικά για τους Ευρωπαίους Τυορίστες αποτελεί το κυριότερο λόγο απόρριψης για διαμονή μικράς και μακράς διαρκείας. Οι τιμές της βενζίνης συγκαταλέγονται στις υψηλότερες της Ελληνικής Αγοράς.

βαθμός: 6


Έργα υποδομών

Η Ύδρευση χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια. Η αποχέτευση αναγκάζει σε εξευτελισμό τον τόπο μας, όταν στο δρόμο Καψαλίου – Χώρας και στον δρόμο Ποταμού στο ύψος του Βενζινάδικο Πρωτοψάλτη η μπόχα «σκοτώνει…». Μεγάλο πρόβλημα στην αποχέτευση για τον πιο αναπτυσσόμενο προορισμό του νησιού που είναι η Αγία Πελαγία. Οι τηλεπικοινωνίες είναι στο μαύρο τους το χάλι αφού μέχρι σήμερα προσφέρονται εντελώς ανεπαρκώς ευρυζωνικές υπηρεσίες σε πολίτες, τουρίστες και επιχειρήσεις(είμαστε ουραγοί σε όλη την Ελλάδα).

βαθμός: 4


Εναλλακτικός Τουρισμός

Καμία υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τον εναλλακτικό Τουρισμό.

βαθμός: 1

Τοπικά Προϊόντα

Δεν υπάρχει κανένα συγκροτημένο σχέδιο για την τυποποίση, προώθηση και δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Το ελαιόλαδο των Κυθήρων πωλείται στο 1/3 της πραγματικής του αξίας και αυτό χάρη στον ερασιτεχνισμό των συνεταιρισμών. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό αφού οι παραγωγοί ολοένα και αυξάνουν τις πωλήσεις με ιδιωτικές ετικέτες αντί της συλλογικής.

βαθμός: 2


Προβολή των Κυθήρων

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο οργανωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής. Οι περισσότερες ενέργειες είναι ευκαιριακές και δημιουργούν κινδύνους δυσφήμισης του προορισμού. Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων δεν διαθέτει αγγλική έκδοση. Δυστυχώς άλλος ένας λόγος δυσφήμισης.

βαθμός: 3Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή