Νομαρχία Πειραιά, παρεμβάσεις στα Νοσοκομεία

23/06/2009

Με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες που φτάνουν έως και το 50 % επί των οργανικών θέσεων, όπως παιδιάτρους, παθολόγους,  ακτινολόγους, με αποτέλεσμα πολλά ιατρικά τμήματα να παραμένουν κλειστά ή να υπολειτουργούν, χωρίς το απαιτούμενο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, χωρίς τα άκρως απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό, με παλαιές υποδομές και οργανισμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δεκαετίας του ’80, οπότε και εγκρίθηκαν, λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα και τα Περιφερειακά Ιατρεία στον Αργοσαρωνικό, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι και οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τους να ζουν μέσα στην καθημερινή ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Τα προβλήματα αυτά ανέδειξε με επιστολή του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τονίζοντας ότι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά και στους επαρχιακούς δήμους της Νομαρχίας Πειραιά έχει μετατραπεί σε «άγονη γραμμή».

Όπως επισημαίνει ο Νομάρχης Πειραιά κοινός παρονομαστής όλων των προβλημάτων είναι η συνολική εγκατάλειψη και απαξίωση του ΕΣΥ από το ίδιο το Κράτος, με επιπτώσεις που μπορεί να αποβούν - εάν δεν αποβαίνουν ήδη – μοιραίες, όχι μόνο για την ποιότητα αλλά και για την ίδια την ζωή των πολιτών. Και μπορεί οι εργαζόμενοι να δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερο τους εαυτό για να αναπληρώσουν τα κενά, οι ελλείψεις όμως σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό είναι τέτοιες που δεν υποκαθίστανται με τίποτα και από κανέναν. 

Προβλήματα που αναμένεται να οξυνθούν, όσο βαδίζουμε προς την καρδιά της θερινής περιόδου, περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες για παροχές υπηρεσιών υγείας πολλαπλασιάζονται στις εν λόγω περιοχές, λόγω της μεταβολής των πληθυσμιακών δεδομένων από τις αφίξεις Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας  υγείας στον Αργοσαρωνικό, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα είναι τα παρακάτω :

•    Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας  : εξυπηρετεί τους Δήμους Σαλαμίνας και Αμπελακίων με πληθυσμό πάνω από 65.000 κατοίκους που πενταπλασιάζεται τους θερινούς μήνες. Ο οργανισμός του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, εδώ και 20 χρόνια παραμένει ο ίδιος. Είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής του οργανισμού ώστε να εισαχθούν νέες θέσεις ειδικοτήτων και να σταματήσουν μερικά παράδοξα φαινόμενα όπως, να υπάρχει θέση Βοηθού Μάγειρα χωρίς να υφίσταται μαγειρείο, να υπάρχουν θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων χωρίς αντίστοιχα να προβλέπονται θέσεις για οδηγούς ασθενοφόρων και κατ’ επέκταση καμία πιθανότητα απόκτησης ασθενοφόρου. Στο Παθολογικό Τμήμα λόγω συνταξιοδότησης ή μετάθεσης υπηρετούν μόνο 4 μόνιμοι ιατροί (Παθολόγοι και Γενικής Ιατρικής) ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2004 ήταν 9. Σχεδόν 2 χρόνια τώρα στο ακτινολογικό, μετά την αποχώρηση του Διευθυντή του, λόγω συνταξιοδότησης, η θέση δεν έχει αναπληρωθεί. Στο παιδιατρικό τμήμα υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και είναι ανάγκη να στελεχωθεί με ακόμη έναν. Δυόμισι χρόνια τώρα δεν έχει ούτε καν προκηρυχτεί η θέση τεχνικού με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, από την απουσία του οποίου δημιουργούνται πολύ συχνά μεγάλα προβλήματα. Στο ΚΥ οι νοσηλεύτριες στη βραδινή βάρδια κάνουν και τους τραυματιοφορείς και τις καθαρίστριες λόγω μη πρόβλεψης ανάλογων θέσεων. Ο εξοπλισμός του Κ.Υ πρέπει να αντικατασταθεί με νέα και πιο σύγχρονα μηχανήματα, όπως π.χ το παρόν ακτινολογικό μηχάνημα είναι 25ετίας μεταχειρισμένο. Δεν υπάρχει ακτινοσκοπικό μηχάνημα ώστε να διενεργούνται και πιο ειδικές εξετάσεις, ούτε μηχάνημα υπερήχων. Επιπλέον, η προμήθεια καρδιογράφων, απινιδωτή καθώς και ο εφοδιασμός με κλίνες, καρότσια μεταφοράς ασθενών και άλλου δευτερεύοντος, αλλά εξίσου σημαντικού εξοπλισμού, κρίνεται απαραίτητη. Στο ΚΥ πρέπει να γίνουν κτιριακές παρεμβάσεις σε κύρια σημεία, όπως αντικατάσταση της μόνωσης, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κλπ. Πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση βλάβης στην οποία οφείλεται η απουσία ζεστού νερού εδώ και 2 χρόνια από τα μπάνια των ιατρών, του προσωπικού και του φυσικοθεραπευτικού τμήματος. Επίσης πρέπει να διανοιχθεί 2η είσοδος στο Κ.Υ και  δημιουργία παρκινγκ, έτσι ώστε να σταματήσει το τραγελαφικό φαινόμενο  της ενιαίας εισόδου και εξόδου των οχημάτων και μάλιστα σε άκρως επικίνδυνο σημείο της Λεωφόρου Φανερωμένης, ενώ τα ασθενοφόρα καθώς και τα αυτοκίνητα των ασθενών και συνοδών να προσπαθούν να αναστρέψουν σε  ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο.

•    Κέντρο Υγείας Αίγινας  : εξυπηρετεί το νησί της Αίγινας, ένα νησί με τεράστια αναπτυξιακή προοπτική που αριθμεί περισσότερους από 20.000 κατοίκους και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το οργανόγραμμα του ΚΥ, χρήζει άμεσης αναθεώρησης, αφού συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες του νησιού όπως ήταν διαμορφωμένες το 1986. Σήμερα λειτουργεί με μόλις 4 παθολόγους, οι οποίοι καλύπτουν τις εφημερίες όλες τις ημέρες της εβδομάδας ενώ επισκέπτονται και τα Περιφερειακά Ιατρεία στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Στο ΚΥ δεν υπάρχει καρδιολόγος αν και σημειωτέον η πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί βασική μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν υπάρχει ιατρός ακτινολόγος παρά μόνο 2 τεχνικοί. Οι ιατροί του ΚΥ δεν έχουν στη διάθεσή τους ακόμη και τα άκρως απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα, απινιδωτές, καρδιογράφο, οξύμετρο και μόνιμη μονάδα παροχής οξυγόνου. Στο ΚΥ δεν υπηρετεί κανένας τραυματιοφορέας, οι οδηγοί ασθενοφόρου δεν επαρκούν για όλες τις βάρδιες ενώ και τα 2 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΚΥ είναι παλαιάς τεχνολογίας.

•    Κέντρο Υγείας Γαλατά  : εξυπηρετεί τους Δήμους Τροιζήνας, Πόρου και Μεθάνων δηλαδή 15.000 περίπου κατοίκους οι οποίοι τους θερινούς μήνες διπλασιάζονται. Σήμερα το ΚΥ Γαλατά παρότι έχει 10 οργανικές θέσεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού είναι καλυμμένες μόνο οι 5. Υπάρχει έλλειμμα 4 νοσηλευτριών με αποτέλεσμα το ΚΥ να αδυνατεί να παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες. Οι επισκέπτες ιατροί που έρχονταν από το Τζάνειο Νοσοκομείο παλαιότερα κάθε εβδομάδα σήμερα έρχονται κάθε τρεις και τέσσερις μήνες. Η θέση του Παιδιάτρου που απεβίωσε δεν έχει καλυφθεί. Το ακτινολογικό τμήμα και το φυσικοθεραπευτήριο δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης Τεχνολόγου Ακτινολόγου και φυσικοθεραπευτή.

•    Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κυθήρων : καλύπτει τo νησί των Κυθήρων με πληθυσμό 3.000 περίπου κατοίκων που αυξάνεται σημαντικά τη θερινή περίοδο. Στο Νοσοκομείο εδώ και μήνες δεν υπάρχει παιδίατρος με αποτέλεσμα τα παιδιά του νησιού να προσφεύγουν για περίθαλψη στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

•    Πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών : εξυπηρετεί το νησί των Σπετσών των 4.000 χιλιάδων κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο Πολυδύναμο Ιατρείο δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου με αποτέλεσμα κάθε φορά που υπάρχει επείγον περιστατικό να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή των ασθενών, αφού οι ιατροί του νησιού είναι αναγκασμένοι ελλείψει οδηγού, να αναζητούν για εθελοντές.

•    Περιφερειακό Ιατρείο Αγκιστρίου : Καλύπτει τις ανάγκες του μικρού νησιού του Αγκιστρίου των 1.000 κατοίκων και των υπερδιπλάσιων επισκεπτών που προσφεύγουν σε αυτό για αποδράσεις από την καθημερινότητα. Το Ιατρείο του νησιού ήταν κλειστό για 4 μήνες και χρειάστηκε να υπάρξουν αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας για να στελεχωθεί ενόψει της θερινής περιόδου.

Ο Νομάρχης Πειραιά με την επιστολή του ζητά από τον Υπουργό Υγείας την ΑΜΕΣΗ κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την προμήθεια με τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό, την αναμόρφωση των οργανισμών λειτουργίας και την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στον Αργοσαρωνικό, την Τροιζηνία και τα Κύθηρα, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών να αισθάνονται ότι τους παρέχεται από το Κράτος η στοιχειώδης ασφάλεια και προστασία.

Σημειώνεται ότι η Νομαρχία Πειραιά ήδη ανταποκρινόμενη σε αίτημα της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου αποστέλλει μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών προκειμένου να γίνει η καταγραφή των κτιριακών προβλημάτων του Πολυδύναμου Ιατρείου των Σπετσών.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα και Περιφερειακά Ιατρεία στην περιοχή ευθύνης μας, που καλύπτουν τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων μόνιμων κατοίκων και ακόμη περισσότερων επισκεπτών, ουσιαστικά να υπολειτουργούν. Είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργούν με προσωπικό μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού και χάρη στις υπεράνθρωπες και μόνο προσπάθειες και το φιλότιμο των εργαζομένων, που προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες εργαζόμενο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Είναι αδιανόητο οι συμπολίτες μας ειδικά στους απομακρυσμένους από το κέντρο δήμους, να αισθάνονται ότι η ζωή τους βρίσκεται στο έλεος του Θεού και ότι η επιβίωση τους είναι καθαρά θέμα τύχης. Από τη μεριά μας δεν ζητάμε από την Κυβέρνηση τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο. Να παρέχονται στους συμπολίτες μας υπηρεσίες υγείας που αποπνέουν αξιοπρέπεια, σεβασμό και ασφάλεια» και πρόσθεσε «Δυστυχώς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών και των επαρχιακών δήμων μας έρχονται και στο ζήτημα της υγείας αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του Κράτους. Του Κράτους αδράνειας και πάντως όχι πρόνοιας, του Κράτους, που αντί να στέκεται στο πλευρό τους, τους εγκαταλείπει, τους σπρώχνει στην απομόνωση ή στην εγκατάλειψη του τόπου τους, δεν τους υποστηρίζει με τις αναγκαίες δομές και υποδομές, αλλά τους αποστερεί ακόμη και τις βασικές υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν αδρά και που το Κράτος είναι υποχρεωμένο να παράσχει».Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή