Κυθηραϊκό Συμπόσιο για τα Βιολογικά Προϊόντα

13/06/2009 Λαμπρή επιτυχία σημείωσε η πρώτη συνάντηση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στις 31 Μαΐου στην αίθουσα του ΚυθηραΙκού Συνδέσμου Κυθήρων. Προηγήθηκε η τοποθέτηση των παραγωγών. Κατά σειρά μίλησαν οι κ.κ  Ελένη Χάρου, Σταύρος Εμμανουήλ, Ελένη Πετροχείλου, Παύλος Κορωναίος, Γιάννης Πρωτοψάλτης, Τασία Πετροχείλου, Γιάννης Δευτερέβος, Χάρης Τζωρτζόπουλος, Νίκος Δάβαρης, Γιάννης Καραβουσάνος. Ο κύριος Καραβουσάνος μίλησε για την ανάγκη οργάνωσης και ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και εξήγησε το λόγο που διοργανώνεται για πρώτη φορά μία τέτοια εκδήλωση στο νησί. Επισήμανε την ανάγκη για παραγωγή "καθαρών αγροτικών προϊόντων" χωρίς προσθήκες χημικών ουσιών. Επίσης προειδοποίησε το κοινό ότι στο άμεσο μέλλον χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής το ζήτημα της προστασίας ονόματος προέλευσης των αγροτικών προϊόντων των Κυθήρων.

Ο κύριος Νίκος Δάβαρης μίλησε για το γάλα και τα παράγωγα προϊόντα. Αναφέρθηκε στο κτήμα του και στις εμπειρίες από την επαφή με τους επισκέπτες που αγόρασαν προϊόντα. Μίλησε και για την ποιότητα των προϊόντων και είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό λοιπόν θέλουμε και εμείς  ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ  ΔΑΒΑΡΗ  να διατηρήσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο τις παλιές αγνές  και αξέχαστες γεύσεις του χωριού. Θέλουμε να δώσουμε στον σύγχρονο άνθρωπο να απολαύσει με την γεύση την αγνότητα των παραδοσιακών τυριών  και να νιώσει πιο κοντά στην φύση!»
Περιέγραψε τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων και σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα αρκετά ενδιαφέρον: «με κατάλληλη παραδοσιακή επεξεργασία ξεχωρίζουμε το βούτυρο από τα βουτυροτσίκουδα.
Το βούτυρο είναι αρωματικό κατάλληλο για φαγητά και γλυκά.
Τα βουτυροτσίκουδα τα τρώμε με το ψωμί μας για πρωινό η συνοδεύοντας τα φαγητά μας.
Είναι πολύ νόστιμα και πολύ πικάντικα ιδιαιτέρως δε όταν είναι  αναμεμιγμένα από δυο γάλατα  ΠΡΟΒΕΙΟ  και ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ».

Σας παραθέτουμε τώρα την εισήγηση της κας Τασία Πετροχείλου η οποία περιγράφει τις δραστηριότητες παραγωγής κηπευτικών στο περιβόλι και την μπαμπακία στο πέρασμα των χρόνων στο νησί των Κυθήρων.

Τασία Πετροχείλου
Περιβόλι, μπαμπακία, χθες σήμερα και αύριο

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί που το γόνιμο έδαφός του και η ύπαρξη νερού ευνόισαν την καλλιέργεια κηπευτικών. Η καλλιέργεια γίνεται στα περιβόλια. Τα παλιά τα χρόνια γινόταν με τα χέρια. Το είχαν σαν μία ιεροτελεστία και αφού έσκαβαν ή όργωναν το περιβόλι με τα ζώα, έφτιαχναν τα αυλάκια ή τράφους και μετά άρχιζε το φύτε,α. Τα φυτά τα έφτιαχναν οι ίδιοι κρατώντας σπόρο, πάντα από την προηγούμενη χρονιά, ενώ για τη λίπανση είχαν μόνο την κοπριά αφού το κάθε σπίτι είχε και τα ζώα του. Το πότισμα γινόταν με διάφορους τρόπους αναλόγως το χωριό. Αλλού γινόταν αποθηκεύοντας νερό στις βασκίνες και με τρεχούμενο νερό πότιζαν τα φυτά, ή με μαγκανοπήγαδο το οποίο τραβούσαν ζώα, ή ακόμα και με τον κουβά τραβώντας νερό από το πηγάδι.
Δε θα ξεχάσω όταν όχι πολλά χρόνια πριν στο Κάτω Λιβάδι, κάθε απόγευμα ή περισσότερο κάθε Σάββατο σε έκταση ενός στρέμματος πότιζαν 20 άτομα και αφού τελείωναν, κάθονταν στην πεζούλα, κουβέντιαζαν και έκαναν την βεγγέρα τους. Ήταν κάτι το ξεχωριστό. Σήμερα η διαδικασία με τις ποτιστικές μηχανές, τα μοτέρ ή το αυτόματο πότισμα είναι πολύ πιο γρήγορη και εύκολη. Το κάθε σπίτι είχε το περιβόλι του και από αυτό κάλυπτε τις ανάγκες του. Ότι περίσσευε το πήγαιναν σε άλλα χωριά για να το πουλήσουν ενώ κάθε Κυριακή στο μεγάλο παζάρι του Ποταμού. Κάτι που γίνεται ακόμη και σήμερα στην κεντρική πλατεία του Ποταμού με τη διαφορά ότι αλλάζει το μέσο μεταφοράς και οι παραγωγοί είναι πολύ λιγότεροι.

Στο περιβόλι μπορούν να φυτευτούν ανάλογα με την εποχή όλων των ειδών τα λαχανικά. Αυτά είναι η ντομάτα, το αγγούρι, η μελιτζάνα, τα κολοκύθια είναι τα καλοκαιρινα και φυτεύονται από τον Απρίλιο και μετά. Επίσης το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι είναι τα χειμωνιάτικα. Υπάρχουν και λαχανικά που μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο όπως π.χ το σπανάκι, το σέσκλο, κ.α.

Παρόλο όμως που το νησί μας είχε επάρκεια νερού οι άνθρωποι επινόησαν έναν άλλο τρόπο φυτέματος, τη μπαμπακία.  Σπέρνεται προς τη μέση της Άνοιξης και το αργότερο μέχρι τις 12 Μαΐου, αλλιώς μετά εψιμίζει όπως έλεγαν οι παλιοί. Το πλεονέκτημά της είναι ότι λόγω του τρόπου σποράς, κρατάει υγρασία και έτσι τα φυτά δε χρειάζεται να ποτιστούν. Αυτή είναι και η διαφορά της με το περιβόλι. Σε αυτήν μπορούμε μα σπείρουμε ότι και στο περιβόλι και μάλιστα λόγω των  κλιματικών και εδαφικών συνθηκών είναι ιδιαιτέρως νόστιμα. Όταν δοκιμάσεις ξερικό πεπόνι ή ντομάτα, η γεύση και το άρωμα είναι κάτι το ξεχωριστό.

Η καλλιέργεια της μπαμπακία και του περιβολιού εξακολουθούν να γίνονται στα Κύθηρα και πιστεύω ότι υπάρχουν προοπτικές για τέτοιες καλλιέργειες για νέους ανθρώπους, Όμως όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτό προτρέποντάς τους, δίνοντας κίνητρα για να ξεκινήσουν κάτι τέτοιο, προωθώντας τα προϊόντα τους στην αγορά. Αλλά και από μέρους παραγωγών τα προϊόντα πρέπει να είναι ποιοτικά.  Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολύ δουλειά. Όμως καθετί δύσκολο είναι και ωραίο και καθετί που το φτιάχνουμε μόνοι μας ακόμη πιο νόστιμο.

Αργότερα ακολούθησε δοκιμή των προϊόντων από το κοινό που παρευρέθη.

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή