Οι "Γιάλα" στο Αστικόν

05/04/2013

Το Αστικόν παρουσιάζει του Γιάλα την Παρασκευή 5 Απρίλη και ώρα 22.30. Είσοδος 7 ευρώ με ποτό.

Οι Γιάλα ξεκίνησαν ως μια παρέα μουσικών, που ερμήνευαν αγαπημένα τραγούδια, τόσο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όσο και παραδοσιακά από όλη τη χώρα και ιδιαίτερα την Κρήτη, προσαρμόζοντάς τα στον δικό τους ήχο και τη δική τους αισθητική.

Εδώ και έξι χρόνια, δημιουργώντας ένα γνήσια παρεΐστικο κλίμα, εμφανίζονται σε όλη την Ελλάδα σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ. Φυσική εξέλιξη της πορείας τους ήταν και η σύνθεση δικών τους τραγουδιών, κάποια από τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτό το cd.

Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά περιλαμβάνει 11 τραγούδια με τις επιρροές της Κρητικής μουσικής παράδοσης να λειτουργούν ως βάση και αφετηρία.

Πέρα από τις οκτώ δικές τους δημιουργίες το cd περιέχει και τρία διασκευασμένα τραγούδια. Τα τραγούδια Φιλεντέμ ,Τούτο το μήνα  και το Κρητικοπούλα μου του Νίκου Ξυλούρη το οποίο είναι το πρώτο τραγούδι που δισκογράφησε το 1958, και δεν έχει διασκευαστεί και δισκογραφηθεί ξανά.

Η δυναμική και ο λυρισμός εναλλάσεται μαζί με τις τρεις φωνές και τα έγχορδα μουσικά όργανα που μπλέκονται μεταξύ τους και αφηγούνται τραγούδια του χθες και του σήμερα.

Λίγα λόγια για τους Γιάλα

Οι Γιάλα από το 2005 έχουν μια συνεχή παρουσία στα μουσικά πράγματα της Αθήνας αλλά και εκτός αυτής...
 
Από τον Μάρτιο κυκλοφορεί η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, την οποία παρουσίασαν στις 26 Μαρτίου, σε μια γεμάτη από κόσμο μουσική σκηνή "Αυλαία".
 
Έχουν στο ενεργητικό τους συνεργασίες και εμφανίσεις με γνωστούς καλλιτέχνες της μουσικής και του τραγουδιού αλλά και άλλων τεχνών με χαρακτηριστικότερες αυτές με τον Ψαρογιώργη, τη Μαρία Κώτη (Χαΐνηδες), την Γιωργία Νταγάκη και τον Ηλία Καρελά, και την δημιουργία θεματικών ενοτήτων για τις περιόδους των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων και της Αποκριάς, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες όπως οι Άθως Δανέλης, Αλέξης Νόνης & Δημήτρης Μπρέντας (από τους Χαΐνηδες), Θέατρο του Παπουτσιού, ΕΛΚΕΛΑΜ κα. Έχουν συμπράξει μαζί τους επίσης μουσικοί όπως οι Ανδρέας Αρβανίτης, Κώστας Πιστιόλης, Μιχάλης Μπακάλης και Αντώνης Γερογιάννης.
-Το 2012 έδωσαν συναυλία στον σημαντικό, για την διάδοση της μουσικής μας παράδοσης, χώρο του Μουσείου Λαϊκών Μουσικών Οργάνων και συμμετείχαν στο 1ο Karagkiozis Music Project, στο οποίο πήραν μέρος γνωστά σύγχρονα, παραδοσιακά και εναλλακτικά μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες, μια πρωτοβουλία των γνωστών καραγκιοζοπαιχτών Ηλία Καρελά και Άθου Δανέλη που συνοδεύτηκε από εξαιρετικές κριτικές!
-Επίσης ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή Αλάτι της Γης της Ετ1, μια εκπομπή που προβλήθηκε στις 21 Ιουνίου, ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής.
-Το καλοκαίρι του 2011 συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της "Τεχνόπολις" σε μια βραδιά με τον Ψαραντώνη και τον Γιώργο Μπάιλα.
-Εμφανίστηκαν στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην "Τεχνόπολις" και τη μουσική σκηνή "Σφεντόνα" και έχουν μια συνεχή παρουσία στις εκδηλώσεις τηςΓιορτής.
-Επίσης έχουν εμφανιστεί στα φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα και το 2010 ανοίγοντας τη συναυλία των Χαΐνηδων στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ Συνασπισμού επίσης στην Αθήνα.
-Πέραν αυτών όλα αυτά τα χρόνια, έχουν εμφανίσεις σε πολλά Φεστιβάλ, Μουσικές Σκηνές και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα!

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή