Ανεβάζουν Μπρεχτ στα Κύθηρα

15/06/2014

Μια ακόμη θεατρική έκπληξη θα ζήσει το Τσιρίγο την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού. Το θεατρικό εργαστήρι Κυθήρων παρουσιάζει τα μονόπρακτα  "Η Εβραία" και  "Πόσο Κοστίζει Το Σίδερο" για τη στήριξη του συντονιστικού κινήματος Κυθήρων: "Οχι χημικά στις θάλασσες της Μεσογείου".

Η Είσοδος θα είναι ελεύθερη με εθελοντική συμμετοχή ενίσχυσης. Ώρα προσέλευσης 8:00 μ.μ.

Η Εβραία

Επίκαιρη όσο ποτέ ίσως, «Η Eβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, είναι ένα από τα εικοσιτέσσερα μονόπρακτα που ο συγγραφέας έγραψε εξόριστος από τη Γερμανία ανάμεσα στο 1935 και το 1939 με γενικό τίτλο «Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου Ράιχ». 

Ένα μήνα μετά την δημοσίευση του ρατσιστικού νομοσχεδίου της Νυρεμβέργης, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ εξόριστος, γράφει την «Εβραία». Η πρωταγωνίστρια, μεγαλοαστή εβραϊκής καταγωγής παντρεμένη με ένα διευθυντή κλινικής, συνηθισμένη σε μια άνετη ζωή, αποφασίζει μια νύχτα να φύγει ξαφνικά. Τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς, δηλώνοντας πως φεύγει για διακοπές στο Άμστερνταμ. Ο άντρας της αμήχανος δεν την εμποδίζει να φύγει, δεν την παρακαλά να μείνει. Είναι κι αυτός θύμα της ρατσιστικής προπαγάνδας; Έχει καταφέρει το κτήνος του φασισμού να εισχωρήσει ακόμα κι ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι;

Εξαιρετικό υλικό προς προβληματισμό, η «Εβραία» του Μπρεχτ δε στοχεύει μόνο σε μια κοινωνικοπολιτική διαλεκτική διαδικασία αφύπνισης του θεατή, αλλά αγγίζει ένα βαθύτερο υπαρξιακό ερώτημα, τη σχέση ενός ζευγαριού μέσα από το πρίσμα μιας καταπιεσμένης και εκτροχιασμένης κοινωνίας.

Η αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη ερμηνεύει την Εβραία του Μπρεχτ 

Πόσο κοστίζει το σίδερο;

Το έργο αναφέρεται στο Σύμφωνο του Μονάχου, με το οποίο παραδόθηκε στη χιτλερική Γερμανία η Τσεχοσλοβακία, γεγονός που έφερε ακόμη πιο κοντά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μπρεχτ γνωρίζοντας τη διδακτική σημασία του θεάτρου, χρησιμοποιεί την εξής αλληγορία: παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές της περιόδου (Αγγλία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία κ.ά.) σαν καταστηματάρχες και εμπόρους όπου ο καθένας νοιάζεται αποκλειστικά για το κέρδος του. Ο «Πελάτης» (Χίτλερ), προσεγγίζει τα επίδοξα θύματά του πρώτα με υποτιθέμενες αποδείξεις συγγένειας και παράλληλα εξασφαλίζοντας τη συνεργασιμότητά τους με «σύμφωνα φιλίας». Ξεχωριστά αναδεικνύεται ο ρόλος της Αγγλίας και της Γαλλίας που, με τη λογική της μη επέμβασης, έβαλαν το χέρι τους ώστε να στρέψουν το μέτωπο του πολέμου ανατολικά. Δίνει απάντηση σε όσα λέγονται για το Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ και την προσπάθεια για διαστρέβλωση της Ιστορίας, για το ρόλο που έπαιξε η ΕΣΣΔ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Μπρεχτ, εδώ αποκαλύπτει στο κοινό με τρόπο χρήσιμο συνδυάζοντας το διδακτισμό με την ψυχαγωγία, το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, όπου οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, μπροστά στον κοινό εχθρό, την ΕΣΣΔ, βάζουν στην άκρη τις μεταξύ τους αντιθέσεις και διαφορές και βρίσκουν στην άνοδο του φασισμού στη Γερμανία την αιχμή του δόρατος ενάντια στο παγκόσμιο εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα και το πρώτο εργατικό σοσιαλιστικό κράτος. Ο Μπρεχτ αξιοποιεί γεγονότα, άλλα πολύ κραυγαλέα και άλλα φαινομενικά ασήμαντα, για να φτάσει να μας εξηγήσει ότι ο φασισμός δεν είναι ένα φαινόμενο αυτοτελές. Είναι παιδί του καπιταλισμού και αναπτύσσεται σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης. Επιβεβαιώνει ότι μόνο η ανυποχώρητη πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική πηγή θάρρους, τόλμης, αισιοδοξίας και κυρίως της νίκης των λαών.

H Εβραία και πόσο κοστίζει το σίδερο του Μπρεχτ

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή