Έκθεση Φωτογραφίας "Πορφυρές Ημέρες"

20/08/2011

Φωτογραφίες, από την φωτιά στα Κύθηρα τοκαλοκαίρι του 2010 της Ειρήνης Φοσγκεράου στο "Καμάρι", Μυλοπόταμος, Κύθηρα

20 Αυγούστου - τέλη Σεπτεμβρίου 2011

Προσωπικό μήνυμα

Ερωτεύτηκα τα Κύθηρα με την πρώτη ματιά, ήταν δεκαετία του '80. Στο νησ ίτης Αφροδίτης, ο έρωτας χτύπησε και την αδελφή μου η οποία μου χάρισε δύο αγαπημένες ανηψιές. Χρόνια αργότερα ανακάλυψα ξανά το νησί με φίλους, και έκτοτε μας φιλοξενεί και μας μαγεύει σχεδόν κάθε καλοκαίρι, όλη την παρέα μας, όπου και αν μας σκορπάει η καθημερινότητα του χρόνου. Ότι έχει να πάρει και να δώσει, ο καθένας με τον τρόπο του...

Έφτασα στο νησί πέρσι, την ημέρα της φωτιάς. Ανησυχώντας το επόμενο πρωί, όπου ο καπνός πύκνωνε, ανέβηκα και εγώ μαζί με άλλους, κάτοικους μόνιμους ή και "προσωρινούς".  Ότι μπορούσε πρόσφερε ο καθένας - μάλλον ασυντόνιστα στην αρχή- για να περιορίσει την φωτιά, να σώσει καλλιέργειες, μελίσσια, πράσινο.... Πυροσβεστικά, υδροφόρες, αεροπλάνα πηγαινοέρχονταν, άνθρωποι κουβαλούσαν σωλήνες.. Δώσε, κόψε, άνοιξε.. Μαντήλια, νερά, κλαριά.. Η προσπάθεια κράτησε μέχρι την νύχτα όταν έφτασαν ειδικές δυνάμεις, όπου μετά από μια μέρα κατάφεραν και επιβλήθηκαν στην φωτιά. 

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την δεύτερη μέρα, σε ένα από τα μέτωπα, καθώς και στα καμμένα τοπία μετά την φωτιά. Φόρος τιμής σε όσους ασχολούνται και δίνουν την μάχη - εθελοντές και επαγγελματίες - γνωρίζοντας ότι η φωτιά, δύναμη της φύσης, χαρίζει αλλά και καταστρέφει.

Αναπολώντας, εν όψη του ερχόμενου, το περσινό καλοκαίρι σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτή την έκθεση. Η ανάγκη για δημιουργία και έκφραση εν μέσω κρίσης μας οδήγησε στα τυπώματα σε καμβά... η ανάγκη σε φέρνει ενίοτε σε δημιουργικέςλύσεις.

Τα σχέδια για την αφίσα είναι της Ζάχι Τζιουβάρα. Ευχαριστώ πολύ τους Πάνο Λ., Δημήτρη Ε., Πάρι Τ., Γιώργο Φ.,  Παναγιώτη Δ., Γιώργο Χ. από την Αθήνα, την Joanna M. από το Βερολίνο / Τσιρίγο, τον Jan V. από την Αίγινα, τον Βασίλη και την Ελένη από "το Καμάρι" Μυλοποτάμουκαι τον Φοίβο Τ. Αθήνα / Τσιρίγο για την βοήθεια και την υποστήριξή τους.


Ειρήνη Φοσγκεράου
Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή