Έκθεση Φωτογραφίας «Κυθείρη πορφυρούσα» 

10/08/2015

«Ας τους κι ας λένε πως ονείρατα και πράξη έχουν χωρίσει …Δεν θ΄ αξιώθηκαν ως τα Κύθηρα ταξίδι…»    Πάνος Φύλης, κυθήρειος ποιητής

Η  Βένια Καρολίδου, η φωτογράφος  που θα διηγηθεί τη δική της άποψη για τα Κύθηρα από τις 10 ως τις 21 Αυγούστου στο Μερκάτο στη Χώρα, το αξιώθηκε πάμπολλες φορές. Ήρθε, ξαναήρθε, αγάπησε τον τόπο, έκανε φίλους, περπάτησε στα μονοπάτια, αγνάντεψε το πέλαγος, τη θάλασσα που γέννησε τη θεά Αφροδίτη, μύρισε τις εποχές.

Με τα φωτογραφικά σύνεργα στον ώμο,  μπάντρα λάντρα,* αποτύπωσε με τη δική της ματιά τα τοπία, τις πλαγιές, τα βράχια, τα χωριά, την αφρισμένη θάλασσα, την καθημερινή ζωή, τα πανηγύρια. Τις ποικίλες αρχιτεκτονικές των ζωντανών σπιτιών αλλά και των ερειπίων που χάσκουν αναζητώντας κάποιον να ‘ρθει να τα σώσει από τη λήθη. Αυτά τα ερείπια, που ακόμη κρατουν την ηχώ από τη ζωή που έζησαν, που ακόμη νοιώθεις την αύρα των κατοίκων τους. 

Τα Κύθηρα, πριν από αιώνες ενδύθηκαν το μύθο του ιδεατού προορισμού, του τόπου της ευδαιμονίας,   που εκφράζει την αισιοδοξία και την ανυπομονησία γα τον καινούργιο κόσμο. Και αν παρόλα αυτά, η ανακάλυψη είναι πιο «πεζή», το ουτοπιστικό στοιχείο, συνεχίζει να είναι συνώνυμο με τη φήμη του νησιού. Η φλογερή επιθυμία που καλλιέργησαν ζωγράφοι και ποιητές με κατάληξη το φτωχό αυτό και, συνάμα, μεγαλειώδη τόπο, ακόμα και σήμερα, εμπνέει και αποτελεί σημείο αναφοράς στην προσωπική πυξίδα κάθε ταξιδευτή.

Και αν, όπως έγραψε ο Gerard de Nerval "…επήραν ότι ηύραν ... οι πειραταί οι λεγόμενοι Αλιτζερίνοι", τα Κύθηρα, παρόλο που λεηλατήθηκαν και εγκαταλείφτηκαν, πάντα θα παραμένουν ο απόλυτος τόπος επιστροφής και έμπνευσης.

Ώρες έκθεσης: 19.30-23.30
Εγκαίνια: 10 Αυγούστου, 20.30

* μπάντρα λάντρα στην τοπική διάλεκτο= από άκρου σε άκρο

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή