Από τα Κύθηρα στη Χιλή

15/06/2010

Ένα ταξίδι μεταναστών πιο τολμηρό και πιο μακρινό. Πώς ξεκίνησαν δεκάδες Κυθήριοι και Αντικυθήριοι στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα για να μεταναστεύσουν στην Λατινική Αμερική. Κι από εκεί πώς εξαπλώθηκαν σε Αργεντινή και Χιλή. Αυτό το ταξίδι, αυτοί οι άνθρωποι είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στα Κύθηρα, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μητάτων στις 19 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 μ.μ.

Το θέμα θα παρουσιάσει η κα Μαρία Δαμηλάκου Λέκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ιστορίας, ενώ θα την προλογίσει η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Κούλα Κασιμάτη. Την εκδήλωση πραγματοποιούν ο σύλλογος Μυρτιά και το VisitKythera.

Πληροφορίες για την εκδήλωση παρέχονται μέσω ηλ. ταχυδρομείου στο info@visitkythera.gr και στα τηλέφωνα 27360.38094 και 6973.235398

Βιογραφικό της Μαρίας Δαμηλάκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Bordeaux III. Η διατριβή της που έχει ως θέμα τους Έλληνες μετανάστες της Αργεντινής κατά τον 20ό αιώνα, εκπονήθηκε στην Αργεντινή, με έδρα το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν κυρίως τη μετανάστευση και την εργασία στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Από το 1995 συμμετέχει ως ερευνήτρια στο «Πρόγραμμα μελετών οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Αμερικής» (Programa de Estudios de Historia Económica y Social Americana / PEHESA) με έδρα τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες (U.B.A.). Επίσης από το 2001 συμμετέχει στη δημιουργία ενός αρχείου προφορικής ιστορίας και φωτογραφίας γυναικών, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Στο διάστημα 2004-2006 απασχολήθηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πυθαγόρας», σε υποπρόγραμμα με θέμα εργασιακούς χώρους στη Νότιο Αμερική. Από το 2003 διδάσκει Ιστορία  Ισπανίας και Λατινικής Αμερικής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Είναι συγγραφέας του έργου Η ελληνική μετανάστευση στην Αργεντινή: διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας, 1900-1970, Ιστορικό Αρχείο Εμπορικής Τράπεζας, 2004, καθώς και διαφόρων άρθρων που αφορούν την κοινωνική ιστορία της Αργεντινής.

Chile, Argentina, Latin America

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή