Ο Εραστής” του Χάρολντ Πίντερ

19/08/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Ο ΕΡΑΣΤΗΣ” του ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ
ΖΕΙΔΩΡΟΣ ΚΑΨΑΛΙ ΚΥΘΗΡΑ

Η X-Act Art, εταιρεία θεάτρου, παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή: “Ο Εραστής” του Χάρολντ Πίντερ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. 
Σ' ένα προάστιο του Λονδίνου, ένα ευκατάστατο ζευγάρι, μέσα στην καθημερινή, αποστειρωμένη ρουτίνα του, συζητάει ανοιχτά για τον εραστή της συζύγου και τη συνάντησή της μαζί του 3 φορές την εβδομάδα στο σπίτι τους κατά την απουσία του συζύγου στη δουλειά του. Μια κωμωδία αποκαλύψεων, ανατροπών και απρόσμενων στοιχείων που έρχονται να συνθέσουν ένα παιχνίδι ερωτικής συνωμοσίας.

Πόσο ανάγκη έχουμε τη φαντασίωση;
Ποια η σχέση μας με την πραγματικότητα;
Πόσο εκτιμούμε τον εαυτό μας και πόσο τους άλλους;
Πόσο μας ικανοποιεί η εικόνα μας και η εικόνα των άλλων;
Πόσο μας ικανοποιεί η εικόνα μας έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στους άλλους;
Κατά πόσο περιστρέφονται όλα γύρω απ' την ικανοποίησή μας και το εγώ μας;
Κατά πόσο αναπτύσσουμε ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους, ακόμα και τους πιο οικείους, ή τους χρησιμοποιούμε προς δική μας τέρψη, επίτευξη προσωπικών στόχων και επιβεβαίωση του εγώ μας;

Ερωτήματα που θέτει αυτή η απρόβλεπτη και ανατρεπτική κωμωδία με την αιχμηρή και σπιρτόζικη γραφή του Χάρολντ Πίντερ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2005).
Μια αντισυμβατική-αναρχική εκδοχή μιας συμβατικής συζυγικής σχέσης. Ένας υπόγειος, "πολιτισμένος" πόλεμος προσωπείων και ρόλων.

Δύο χαρακτήρες στην ακραία κόχη της ζωής τους που επινοούν το τέλειο παιχνίδι στα όρια της ασφάλειας και της επικινδυνότητας: ασφάλειας σε σχέση με τον έξω κόσμο, επικινδυνότητας στη μεταξύ τους σχέσης.

"Οι λέξεις γίνονται όπλα επικράτησης και δουλοπρέπειας, οι σιωπές εκρήγνυνται, υπαινιγμοί λεξιλογίου ξεγυμνώνουν τους χαρακτήρες ως το μεδούλι." Μάρτιν Έσλιν
Ο Πίντερ στον “Εραστή” ασχολείται, μεταξύ άλλων, με το θέμα της πλήξης και της ρουτίνας που βιώνουν τα ζευγάρια μετά από μακροχρόνια συμβίωση και τους τρόπους που εφευρίσκουν για να αποδράσουν από την πλήξη αυτή. Όπως εύστοχα σχολιάζει ένας σύγχρονός μας, ο Μισέλ Ουελμπέκ, “το ζευγάρι είναι ένας κόσμος, ένας αυτόνομος και κλειστός κόσμος που μετακινείται στο μέσον ενός ευρύτερου κόσμου, χωρίς να αγγίζεται πραγματικά από αυτόν”.   
Είναι η πέμπτη παραγωγή της X-Act Art που ιδρύθηκε το 2011 (ως X-Act) από την Κορίνα Χρυσάιδου και τον Γιώργο Χαρατζά. Η πρώτη περιλάμβανε κείμενα του Α. Στρίντμπεργκ («Μητρική Αγάπη» και «Η Πιο Δυνατή» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ) και παίχτηκε στο Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης τον Ιούνιο του 2011. Η δεύτερη παραγωγή της εταιρείας ήταν ο «Έγιολφ» του Χ.Ίψεν, μικρή διασκευή του «Μικρού Έγιολφ», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και παίχτηκε στο Θεατρικό χώρο «Βρυσάκι» στην Πλάκα τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2013. 

Η παράσταση αυτή οδήγησε στην τρίτη παραγωγή της εταιρείας: τη διασκευή του «Μικρού Έγιολφ» σε κινηματογραφικό σενάριο και τα γυρίσματα ταινίας μεγάλου μήκους τον Ιούλιο του 2013 σε σκηνοθεσία του μόνιμου συνεργάτη της εταιρείας Σπύρου Διαμάντη. Η ταινία βρίσκεται στη τελική φάση ολοκλήρωσής της. 

Η τέταρτη παραγωγή της εταιρείας ήταν οι “Δανειστές” του Α.Στρίντμπεργκ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ που παίχτηκε στο θέατρο “Αλκμήνη” τον Μάρτιο-Μάιο 2014. 
Η ομάδα X-Act Art χρησιμοποιεί σαν βάση στη δουλειά της τη μέθοδο αλλά και τη φιλοσοφία υποκριτικής της τεχνικής του Ντέιβιντ Μάμετ, που ονομάζεται «Πρακτική Αισθητική». Και η Κορίνα και ο Γιώργος σπούδασαν αυτήν την τεχνική στη σχολή του Ντέιβιντ Μάμετ στη Νέα Υόρκη και τη διδάσκουν στην Ελλάδα από το 2007. Για το σκοπό αυτό έκαναν τη μετάφραση και την έκδοση του εγχειριδίου της τεχνικής που ονομάζεται «ΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ». 

Πρόσφατα η X-Act Art απέκτησε μόνιμη στέγη προβών (The X-Act Place) στην οδό ΑΙΜΟΥ 24/30 στην Αθήνα στο Βοτανικό.
 
Τα στοιχεία της παράστασης: 

Τίτλος: Ο Εραστής 
Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χαρατζάς, Κορίνα Χρυσάιδου 
Ηθοποιοί: Κορίνα Χρυσάιδου, Γιώργος Χαρατζάς
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος 
Βίντεο: Σπύρος Διαμάντης
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος 
Μουσική επιμέλεια: X-Αct Art
Διάρκεια παράστασης: 60'
Ημερομηνίες παράστασης: 19-20 Αυγούστου
Τιμή εισιτηρίου: 12€  
“Το επικίνδυνο ψέμα είναι το πειστικό ψέμα. Το πειστικό ψέμα είναι τόσο βαθύ που ακόμη και ο ψεύτης νομίζει ότι λέει μια μεγάλη αλήθεια.” (Χάρολντ Πίντερ)
 


ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:

 

ΚΟΡΙΝΑ ΧΡΥΣΑΪΔΟΥ

  Έχει σπουδάσει υποκριτική στην Αθήνα (Σχολή Αρχή).  Στη Νέα Υόρκη ειδικεύθηκε στην τεχνική υποκριτικής Practical Aesthetics (Πρακτική Αισθητική) στο Atlantic Theater Company, τη σχολή που ίδρυσε ο David Mamet και οι συνεργάτες του. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου και πολιτισμού X-Act Art.

 

 Ως ηθοποιός έχει παρουσιάσει δουλειά της σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Αμερική και Αγγλία. Στα πλαίσια της θεατρικής ομάδας X-Act Art  έχει σκηνοθετήσει μία παράσταση (“Ο Εραστής” του Χ.Πίντερ) ενώ έχει συμμετάσχει πρωταγωνιστικά σε 4 θεατρικές παραστάσεις (“Ο Εραστής” του Χ.Πίντερ – θέατρο Olvio, “Οι Δανειστές” του Α.Στρίντμπεργκ – θέατρο Αλκμήνη, “Ο Μικρός Έγιολφ” του Χ.Ίψεν – θεατρικός χώρος “Βρυσάκι” και “Γένους Θηλυκού” σύνθεση κειμένων από τον Α.Στρίντμπεργκ – Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης) και μια ταινία μεγάλου μήκους σε σκηνοθεσία Σπύρου Διαμάντη (που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης). Επίσης έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τους Κοραή Δαμάτη, Stephen Hutton, Μαρία Σάββα, Michael Seibel, Μιχάλη Βιρβιδάκη. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους Λένα Μαρκογιάννη, Catherine Gulacsy, Ηλία Γιαννακάκη, Γιώργο Μαρκάκη και στην τηλεόραση με τους Κώστα Κωστόπουλο και Γιάννη Βασιλειάδη.  Επίσης, έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βασικό εγχειρίδιο της Πρακτικής Αισθητικής, “A Practical Handbook for the Actor” (Ένα Πρακτικό Εγχειρίδιο για τον Ηθοποιό). Έχει διδάξει σε πλήθος χώρων θεατρικής εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (τα τελευταία 6 χρόνια).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΤΖΑΣ

  Έχει σπουδάσει υποκριτική στην Αθήνα (Σχολή Αρχή) και σκηνοθεσία Θεάτρου στο Λονδίνο (Master in Theatre Practices). Στη Νέα Υόρκη ειδικεύθηκε στην τεχνική υποκριτικής Practical Aesthetics (Πρακτική Αισθητική) στο Atlantic Theater Company, τη σχολή που ίδρυσε ο David Mamet και οι συνεργάτες του. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου και πολιτισμού X-Act Art. 

 Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε Αγγλία, Ελλάδα, Ισπανία και Αμερική. Στα πλαίσια της θεατρικής ομάδας X-Act Art  έχει σκηνοθετήσει δύο παραστάσεις (“Γένους Θηλυκού” σύνθεση κειμένων από τον Α.Στρίντμπεργκ – Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης και “Ο Εραστής του Χ.Πίντερ) ενώ έχει παίξει πρωταγωνιστικά σε 3 παραστάσεις (“Ο Εραστής” του Χ.Πίντερ – θέατρο Olvio, “Οι Δανειστές” του Α.Στρίντμπεργκ – θέατρο Αλκμήνη, “Ο Μικρός Έγιολφ” του Χ.Ίψεν – θεατρικός χώρος “Βρυσάκι”) και μια ταινία μεγάλου μήκους σε σκηνοθεσία Σπύρου Διαμάντη  (που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης).  Ως σκηνοθέτης έχει παρουσιάσει δουλειά πάνω στους Α.Στρίντμπεργκ, Ε. Ίψεν, Χ. Πίντερ, Μ. Κρίμπ, και Π. Μάρμπερ. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Peader Kirk, Λεωνίδα Λοϊζίδη, Chris Baldwin, Νέλλη Καρρά, Γιώργο Αγαθονικιάδη, Θωμά Μοσχόπουλο, Φρόσω Μαστρόκαλλου, Λένα Φιλίπποβα και Σπύρο Διαμάντη.  Έχει μεταφράσει, εκτός από θεατρικά έργα, το A Practical Handbook for the Actor (Ένα Πρακτικό Εγχειρίδιο για τον Ηθοποιό)  που αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο της Πρακτικής Αισθητικής. Έχει διδάξει σε πλήθος χώρων θεατρικής εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (τα τελευταία 6 χρόνια). 


Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή