Έκθεση Ψηφιδωτού - Ακουαρέλλας

11/08/2014

Έκθεση Ψηφιδωτού - Ακουαρέλλας ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΖΕΙΔΩΡΟΣ στο ΚΑΨΑΛΙ, ΚΥΘΗΡΑ

Εγκαίνια: Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, Διάρκεια: έως 24 Αυγούστου

Η Αλίκη Ρήγου γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε ζωγραφική, ψηφιδωτό και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Το 2006 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση («Μεταβάσεις» Αίθουσα Τέχνης Αέναον- Αθήνα) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές όπως: “Έρευνα και Τέχνη» (ICRI)- Μέγαρο Αθηνών 2014, «ΦΩΣ» Αισχύλεια- Ελευσίνα 2014 , Εκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-Σαγκάη 2013, ArtAthina2010, «Η Ανθρώπινη Μορφή στη Τέχνη”- Τεχνόπολις- Γκάζι 2010.

ΠΕΤΡΑ-ΝΕΡΟ

Τα Δύο Αρχέτυπα Δομικά Στοιχεία της Τέχνης μου.
της Αλίκης Ρήγου 

Πέτρα: σύμβολο ουράνιο, της σοφίας, της σταθερότητας, του αναλλοίωτου, του αιώνιου, της προστασίας, του πολύτιμου, του ανεκτίμητου.

Νερό: πρωταρχική και ανεξάντλητη πηγή ζωής και ενέργειας.

Χαρακτηρίζεται από μια δυναμική μεταβλητότητα, σύμβολο αναγέννησης και κάθαρσης της ψυχής, σύμβολο εξαγνισμού, θεραπευτικό και θαυματουργό μαζί.

Από παιδί ένοιωθα έλξη και αγάπη να συνυπάρχω με την πέτρα και το νερό.

Αργότερα η ασχολία μου με το ψηφιδωτό και την ακουαρέλλα ήρθε σα φυσικό και αναγκαίο επακόλουθο για να  ερευνήσω και να εκφραστώ με αυτά τα δύο στοιχεία. 

Ποια είναι η σχέση που τα ενώνει;

Η θεωρούμενη αντίθεση τους όντως δημιουργεί τριβή και πάλη; Η Πέτρα  αντιπροσωπεύει την Μορφή, έχει όγκο και σχήμα καθορισμένο. Δε γίνονται όλες οι πέτρες  ψηφίδες. 

Η κάθε μια συμπεριφέρεται με τον δικό της τρόπο, η μία θρυματίζεται, η άλλη κόβεται ακανόνιστα, μια άλλη παραμένει αναλοίωτη.

Ο μοναδικός τρόπος για να κοπεί η Πέτρα είναι με την παρουσία του Νερού.Το Νερό λειτουργεί σαν μια μορφή λυπαντικού, την μαλακώνει , της επιβάλλεται με την διαφορετικότητά του ,την συμπληρώνει…

Όλη την ομορφιά των χρωμάτων της Φύσης βρίσκεις στη Πέτρα. Ένα μικρό βότσαλο στην ακτή μια πέτρα στο βουνό, ένα ταπεινό χαλίκι, όλα Φως, Χρώμα και Αρμονία.Οσο βαθύτερα εισχωρείς μέσα της τόσο πιο λαμπερά και έντονα γίνονται τα χρώματα της. Και πάλι το στοιχείο του νερού τις κάνει να λάμπουν, να αναδεικνύουν τα χρώματα και τις άπειρες αποχρώσεις τους.

Το Νερό είναι άχρωμο, μεταβλητό.

Θυμάμαι σα παιδί τις μάταιες προσπάθειες να κρατήσω στις χούφτες μου λίγο μπλε θάλασσας, τις τολμηρές βουτιές και το σταδιακό σβήσιμο των χρωμάτων μέχρι το απόλυτο σκοτάδι. 

Το Στοιχείο του Νερού με τις μεταπτώσεις του,  το  Άμορφο  ,το Άυλο, το Πνευματικό εκφράζει. Είναι το χρώμα ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τη πέτρα με το νερό. 

Tο δώρο(εν κρυπτώ) της Μορφής και Ακίνητης στο Άμορφο και Κινητό. Αν σκάψεις σε μια παραλία θα βρεις νερό, στο βυθό της θάλασσας θα βρεις πέτρα, το ένα συμπληρώνει και συμπληρώνεται από το άλλο ...

Έχει ανάγκη ο καλλιτέχνης να περάσει μέσα από την μορφή, το είδωλο (πέτρα) για να μπορέσει να βαπτισθεί στο Άμορφο το Πνευματικό(νερό). Τη Πέτρα και το Νερό διψασμένα αναζητά μέσα του. 

Ψηφίδες –λαξευμένες πέτρες απ’τη μια, που επειδή έχουν χρώμα κρατιούνται ως ύλη μαζί, νερό που αν δεν είχε χρώμα δεν θα φαινόταν καν.

Αρχικά αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν απλά εργαλεία, έως υλικά στα χέρια του. Τα βλέπει, τα παρατηρεί, τα θέτει, τα συνθέτει, τα ορίζει, τα ερευνά για να ενωθεί μαζί τους.

 Η ομορφιά της Τέχνης του, δεν εκπορεύεται από πουθενά αλλού παρά από κείνη τη μοναδική, τη διαφορετική σε κάθε άνθρωπο κρυμμένη η ορατή πληγή, που φυλάει ο καθένας μας εντός του, που την περιφρουρεί και που σ’αυτή προστρέχει όταν θέλει να εγκαταλείψει τον κόσμο για μια πρόσκαιρη αλλά βαθιά μοναξιά.

Η αληθινή Γνώση γίνεται κτήμα του αληθινού αναζητητή- καλλιτέχνη, αυτός γίνεται η  σχέση τους, στη συνεχή προσπάθειά του για  Ρυθμό και Αρμονία. 

Μέγα Μυστήριο η στιγμή της Ένωσης. 

Η Τέχνη του είναι το μέσο για να γνωρίσει τον εαυτό του ,το «είναι» του. Αυτή τη Τέχνη της Ψυχής του αποτυπώνει ο καλλιτέχνης με το έργο του.

Αλίκη Ρήγου

Έκθεση Ψηφιδωτού - Ακουαρέλλας
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΖΕΙΔΩΡΟΣ –ΚΑΨΑΛΙ
Εγκαίνια: Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014
Διάρκεια: έως 24 Αυγούστου  

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή