Έκθεση Κουλεντιανού στο Μουσείο Μπενάκη

27/09/2012

Από τις 27 Σεπτεμβρίου, ως τις 5 Ιανουαρίου θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς- αριθμός 138) η έκθεση του Κυθήριου γλύπτη Κώστα Κουλεντιανού. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αργότερα στο Παρίσι στην Academie de la Grande Chaumiere, στο εργαστήριο του Ossip Zadkine.

Η γνωριμία του Κουλεντιανού με τον Henri Laurens υπήρξε καθοριστική και επηρέασε πολλά από τα έργα του. Το 1962 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι και συγχρόνως άρχισε να συνδιαλέγεται με αρχιτέκτονες για την ένταξη της γλυπτικής στην αρχιτεκτονική, σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει 120 έργα του καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων δημιουργίας του. Από τα πρώτα σπουδαστικά έργα της δεκαετίας του 1940, όταν ακόμα δούλευε σε πηλό, έως τα μνημειακά του έργα σε σίδερο των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του. Στόχος της είναι η επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου της δημιουργίας του καλλιτέχνη.

Θέματα όπως η ποικιλία των υλικών και η πλαστική άνεση με την οποία ο γλύπτης τα χρησιμοποιούσε, η ενασχόλησή του με την ανθρώπινη μορφή, ο συνδυασμός επιπέδων τόσο σε έργα μικρών όσο και μεγάλων διαστάσεων, η συνέπεια της πορείας του προς την όλο και πληρέστερη απλότητα αποτελούν τα θεμελιώδη ζητήματα τόσο της έκθεσης, όσο και της έκδοσης που τη συνοδεύει.

Επιστημονική επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Γενικός συντονισμός και επιμέλεια: Μπεν Κουλεντιανός, Θόδωρος Παπαδόπουλος

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Λορέττα Γαΐτη

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά
Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Πληροφορίες για τη ζωή του Κώστα Κουλεντιανού

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή