Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο

06/04/2012

378 εκθέματα που ανασύρθηκαν από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων παρουσιάζονται στη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στις 6 Απριλίου, θα προβληθεί και η διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ με τίτλο: «Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου». Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι η δημόσια τηλεόραση.

Σε περίοπτη θέση ο χάλκινος Έφηβος του 4ου αι. π. Χ., μεγαλειώδης και αινιγματικός, με το δεξί χέρι ανασηκωμένο, αφήνει ακόμα ανοιχτό το θέμα ως προς το πρόσωπο που απεικονίζει: τον Περσέα που κρατά το κεφάλι της Μέδουσας ή τον Πάρη με το μήλο;

Σε μια ξεχωριστή αίθουσα, ο αρχαιότερος γνωστός αστρονομικός και ημερολογιακός μηχανικός υπολογιστής, ο Μηχανισμός του ναυαγίου, αποκαλύπτεται όχι μόνο μέσα από τα κύρια θραύσματα της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τα πολλά μικρότερα, που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στις αποθήκες του.

Ίσως όμως περισσότερο και από τα παραπάνω, εκείνο που εντυπωσιάζει στην έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ότι από σήμερα στις 7:00 μμ -για πρώτη φορά- όλες οι αρχαιότητες του αρχαίου συμβάντος εκτίθενται μαζί στο σύνολό τους. Πολλές μάλιστα δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό.

Το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 75 και 50 π.Χ., εποχή κατά την οποία γνώριζαν άνθηση οι θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές και μεταφορές έργων τέχνης από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία. Σφουγγαράδες από τη Σύμη εντόπισαν το ναυάγιο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Η έκθεση με τα 378 ευρήματα θα συνεχιστεί έως το τέλος Απριλίου 2013.

Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή