Παρουσίαση για τα Αρχαία Αντικύθηρα

24/04/2012 Ο ΣΕΑ σας προσκαλεί  στη διάλεξη του κύκλου  «Περιηγήσεις με τήν Αρχαιολογική Υπηρεσία»
Tην Τρίτη 24 Απριλίου 2012, Ερμού 136, Θησείο, ώρα 19.00

Αντικύθηρα / Αίγιλα
Γκριζοπράσινος βράχος ριγμένος στο πέλαγος

θα παρουσιάσει ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος

Το νησί των Αντικυθήρων έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν, το 1901, ανασύρθηκαν από ένα ναυάγιο σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τις ακτές του, εξαιρετικής ποιότητας χάλκινα γλυπτά αντικείμενα, ενώ αργότερα η φήμη του γιγαντώθηκε με την αναγνώριση, ανάμεσα στα άλλα ευρήματα, του «μηχανισμού» που ερμηνεύεται ως ένας πρόδρομος των αστρονομικών οργάνων ναυσιπλοΐας που εμφανίστηκαν πολλές εκατοντάδες χρόνια αργότερα.  Όπως είναι κατανοητό το ναυάγιο, αλλά και το φορτίο του συνδέονται με το νησί μόνο λόγω της διαδρομής που ακολούθησε το πλοίο και της μοιραίας κατάληξής του στο ταραγμένο θαλάσσιο περιβάλλον του.

Το ίδιο το νησί έχει όμως τη δική του ιστορία, η οποία συνδέεται με τη στρατηγική θέση που κατέχει στον διάπλου Αιγαίου-Δυτικής Μεσογείου. Το νησί από τα προϊστορικά χρόνια αποτελούσε μια προέκταση της Κρήτης προς τα βόρεια.

Το δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ., δημιουργείται μια ισχυρή οχύρωση, πιθανότατα με Περσική χρηματοδότηση, ενώ τους επόμενους δύο αιώνες το νησί εμπλέκεται στην πειρατική δραστηριότητα των κρητικών πόλεων διεκδικούμενο από πολλούς «εραστές» λόγω της στρατηγικής θέσης του. Καταστρέφεται από τους Ρωμαίους γύρω στο 69-67 π.Χ με την καταστολή της Κρητικής «επανάστασης» και την ολοκλήρωση της κατάκτησης όλων των ελληνικών εδαφών.

Οι κάτοικοι επανέρχονται στο νησί τον 5ο αιώνα, αλλά και πάλι φαίνεται ότι δεν θα μείνουν πέρα από τον 7ο – 8ο αι.

Μετά τις σταυροφορίες γίνεται τμήμα των κτήσεων της «Γαληνοτάτης», τον 19ο αι. αποτελεί το πιο απόμακρο σημείο του αγγλοκρατούμενου «Ιονικού Κράτους» και είναι ο τόπος εξορίας των μαχόμενων για την ένωση με την Ελλάδα, ενώ από το 1864 έως και το 1909 είναι το νοτιότερο σημείο της χώρας.

Σήμερα, με 35-40 μόνιμους κατοίκους, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι υπερήλικες, κινδυνεύει να ερημώσει. Έως το 2010 αποτελούσε ανεξάρτητη κοινότητα, ενώ τώρα ανήκει, μαζί με τα Κύθηρα, στον Δήμο Κυθήρων και Αντικυθήρων. 


Δείτε όλα τα νέα

Κορυφή