Νεάπολη Λακωνίας

Η Νεάπολη είναι η έδρα του δήμου Βοιών μαζί με άλλους 33 οικισμούς, έχει πληθυσμό περίπου 8000 κατοίκους και απέχει 130 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Η περιοχή, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Οι Βοιές ήταν μυκηναϊκή πόλη, υπάρχουν πολλά ευρήματα που το μαρτυρούν, καθώς και θαλαμωτοί τάφοι και άλλα οικοδομήματα. Η περιοχή ήταν γνωστή στην κλασσική εποχή όπου ανήκε στην κυριότητα της Σπάρτης. Στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου η πόλις λεηλατήθηκε από τους στρατηγούς Νικία και Δημοσθένη, το 424 π.Χ και 413 π.Χ αντίστοιχα. Το 218 π.Χ. η πόλη κατεστράφη από το Βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππο τον Γ’. Τελικά κατελήφθη από τους Ρωμαίους για να αποτελέσει μαζί με άλλες πόλεις της Λακωνίας το «Κοινόν των Λακεδαιμονίων», έπειτα μετονομασθέν σε «Κοινόν των Ελευθερολακώνων». Το 375 μ.Χ η πόλις καταστράφηκε από πολύ ισχυρό σεισμό με κοσμογονικές αλλαγές στη γεωμορφολογία της περιοχής καθώς βυθίστηκαν στη θάλασσα αρκετά τμήματα γης. Ακολούθησε ύφεση τους επόμενους αιώνες με τους κατοίκους να ασχολούνται μόνο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τον 12ο αιώνα στην περιοχή του ακρωτηρίου Μαλέα χτίστηκαν πολλά μοναστήρια. Τον 14ο αιώνα η περιοχή περιήλθε στην ηγεμονία του Δεσποτάτου του Μυστρά. Βάτικα ονομάζεται η περιοχή από την εποχή του 15ου αιώνα κατά την οποία αλλάζει η κατοχή μεταξύ Τούρκων και Ενετών. Στην Ελληνική Επανάσταση, ο λαός των Βοιών υπέστη σκληρές δοκιμασίες, πολλοί συμμετείχαν με κάθε τρόπο στον αγώνα για την Ελευθερία. Ο όρμος των Βοιών εξυπηρέτησε τον Ελληνικό Στόλο στις επιχειρήσεις του. Η νέα πόλη, η Νεάπολη, χτίστηκε μεταξύ 1837 και 1844 και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του τότε Δήμου Βοιών. 

Αξιοθέατα

Επισκεφτείτε την αρχαία πόλη κοντά στη Νεάπολη. Υπάρχουν μόνο ερείπια. Ένα ακόμη αξιοθέατο είναι το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Παρασκευής. Για να πάτε εκεί πάρτε το δρόμο προς το Μεσοχώρι. Στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, στην ακτή απέναντι από το νησί της Ελαφονήσου βρίσκεται ο βιότοπος της Στρογγυλής Λίμνης, είναι λιμνοθάλασσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στις ακτές του Αγίου Γεωργίου μέσα στο νερό βρίσκεται βυθισμένη μία προϊστορική πόλη όπου μπορείτε να διακρίνετε θαλαμωτούς τάφους. Ανατολικά, πηγαίνοντας προς στην Αγία Μαρίνα και τον Κόρακα, υπάρχει το απολιθωμένο δάσος με κορμούς ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για ένα παλαιοντολογικό θησαυρό που σπάνια συναντάμε σε όλη την Ευρώπη. Επισκεφτείτε επίσης το σπήλαιο Αγίου Ανδρέα, με 18 μικρούς και μεγάλους θαλάμους, συνολικού μήκους 93 μέτρων που έχει πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Κάβος Μαλέας

Είναι το δύσκολα προσπελάσιμο ακρωτήρι που το δέρνουν οι άνεμοι και πολλά ναυάγια έχουν στοιχειώσει το βυθό του. Υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο φάρο. Πρόκειται για δύσκολο χωματόδρομο 20 χιλιομέτρων περίπου με τα τελευταία χιλιόμετρα να φλερτάρουν με το γκρεμό και η πρόσβαση να γίνεται επικίνδυνη. Υπάρχουν επίσης και τα μονοπάτια που μπορούν να βοηθήσουν την πρόσβαση, γι όσους τους αρέσει η περιπατητική. Στην κορυφή του ακρωτηρίου υπάρχει ενετικό φρούριο (υψόμετρο 600μ).  Πολλά μοναστήρια χτίστηκαν στην περιοχή. Γι αυτό και το ακρωτήρι ονομάστηκε και «Μικρό Άγιο Όρος». Τα δύο μοναστήρια του κάβου Μαλέα είναι αφιερωμένα στην Αγία Ειρήνη και τον Άη Γιώργη. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Βοιών: +30 2734022226
Αστυνομία: +30 2734022111
Ιατρείο: +30 2734022222
Λιμεναρχείο: +30 2734022228
Bus Station: +30 2734023222

Επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου Βοιών:
www.dimosvion.gr
Κορυφή
  • "Un mondo fa un mondo, e Cerigo un altro mondo" Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος