Μάνη

Είναι η μεσαία χερσόνησος της Νότιας Πελοποννήσου. Το Δυτικό κομμάτι της Λακωνίας μαζί με τις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου. Κι από τη δυτική πλευρά, η Μεσσηνιακή Μάνη που κοιτάζει τον Μεσσηνιακό κόλπο. Γεμάτη ιστορία, θρύλους και ρωμαλέους ανθρώπους. Είναι ορεινή, καθώς αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Ταϋγέτου. Η Μάνη κατοικείται για πρώτη φορά την παλαιολιθική εποχή. Από τα ευρήματα αποδεικνύεται η συνεχής παρουσία πληθυσμών στην περιοχή. Το Οίτυλο είναι από τις πιο ιστορικές πόλεις και ίσως η αρχαιότερη. Διαδοχικά κατοικήθηκε από Μυκηναϊκά φύλα, Δωριείς, για να ακολουθήσει η δημιουργία πόλης - κράτους της Σπάρτης. Μετά την παρακμή της Σπάρτης η περιοχή κυριαρχείται από τους Ρωμαίους και μετέπειτα Βυζαντινούς. Η Μάνη καταλήγει στους Φράγκους το 1249 για να παραδοθεί με το Μυστρά και τη Μονεμβάσια στον Μιχαήλ Παλαιολόγο στα μέσα του 15ου  αιώνα.

Η Μάνη δεν υπέκυψε στους Τούρκους. Διατήρησε την αυτονομία της αφού πολέμησε με πάθος και κατάφερε να διατηρήσει την ελευθερία της. Οι μανιάτες αγωνίστηκαν σκληρά για την Ελληνική Επανάσταση. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε την επανάσταση στην Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου του 1821. Και μετά την απελευθέρωση αλλά και μέχρι και τις μέρες μας οι Μανιάτες θεωρούνται φυλή κλειστή, που διατήρησε τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Γνωστοί για την αρχιτεκτονική τους είναι οι μανιάτικοι πύργοι, λιτοί και περήφανοι θεματοφύλακες της ένδοξης ιστορίας της περιοχής. Οι πύργοι αριθμούν σχεδόν τους οκτακόσιους. Επίσης υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια, κάστρα κ.α.

Η Αρεόπολη είναι ιστορική πόλη αφού εδώ κηρύχθηκε η Επανάσταση των Ελλήνων. Μία από τις πιο όμορφες γωνιές της είναι η λιθόστρωτη πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Πολύ σημαντικοί είναι οι πύργοι της Αρεόπολης, αυτοί είναι του Μαυρομιχάλη, του Πικουλάκη, του Καπετανάκου και άλλοι. 

Το νοτιότερο τμήμα της Μάνης είναι το ακρωτήριο Ταίναρο, περήφανο, απότομο μπροστά στα μεγαλύτερα βάθη της θάλασσας της Μεσογείου.

Σπήλαια Διρού

Μετά την Αρεόπολη, προς νότο, βρίσκονται τα σπήλαια του Διρού που είναι από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και δέχονται χιλιάδες επισκέπτες. Τα Σπήλαια του Διρού είναι τρία: η Βλυχάδα, η Αλεπότρυπα και το Καταφύγι. Τα σπήλαια εξερευνήθηκαν από τον Κυθήριο Ιωάννη Πετρόχειλο και τη σύζυγό του Άννα, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Είναι επισκέψιμα όλο το χρόνο. Εκθέματα από τα σπήλαια υπάρχουν στο Νεολιθικό Μουσείο Διρού.

Πληροφορίες
Τηλ.: +30 2733052222, +30 2733052223
Κορυφή
  • "Un mondo fa un mondo, e Cerigo un altro mondo" Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος