Ελαφόνησος

Το νησί της Ελαφονήσου και η ακτή της Πούντας(βιότοπος Στρογγυλής Λίμνης) αποτελούν μια. Το νησί έχει έκταση 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή μήκους 25 χιλιομέτρων. Η Ελαφόνησος πρωτοκατοικήθηκε τη νεολιθική εποχή. Στην αρχαιότητα ήταν χερσόνησος, ήταν δηλαδή ενωμένη με την Λακωνία και ονομαζόταν Όνου Γνάθος. Με το μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 375 μ.Χ. και τη βύθιση λωρίδας της γης, η χερσόνησος έγινε νησί. Οι Βυζαντινοί έχτισαν φρούριο στο νησί στα μέσα του 7ου αιώνα. Αυτό κατεστράφη μετέπειτα από τους Σαρακηνούς πειρατές. Το νησί κατελήφθη στους επόμενους αιώνες από τους Ενετούς, τους Τούρκους, τους Γάλλους και τελικά τους Άγγλους, μέχρι το 1850 όπου με τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Σήμερα η Ελαφόνησος έχει 800 μόνιμους κατοίκους ενώ το καλοκαίρι στο νησί έρχονται πολλοί παραθεριστές. Υπάρχουν συνεχή δρομολόγια με μικρά φεριμπόουτ που συνδέουν το νησί με την ακτή της Πούντας και τον Άγιο Γεώργιο. Η ωραιότερη παραλία είναι αυτή του Σίμου, ενώ υπάρχουν και οι παραλίες Σαρακίνικο και Παναγίτσα. Στο λιμανάκι του νησιού υπάρχουν εστιατόρια, ουζερί, καφέ, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις. Αξίζει να απολαύσει κανείς τους θαλασσινούς μεζέδες και άλλες νοστιμιές κι ύστερα να βγει βόλτα στην προκυμαία, αλλά και στα μικρά γραφικά σοκάκια του χωριού.

Πούντα

Μεγάλη παραλία με ψιλή άμμο, κοχύλια και ρηχά νερά, υπάρχουν ευρήματα από την εποχή του χαλκού, η βυθισμένη πόλη και το νεκροταφείο βρίσκονται ακριβώς στην ακτή. Η Ελαφόνησος απέχει μόνο 350 μέτρα από την Ακτή της Πούντας.Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κοινότητα Ελαφονήσου: +30 2734061238
Αστυνομία: +30 2734061111
Ιατρείο: +30 2734061238
Κορυφή
  • "Un mondo fa un mondo, e Cerigo un altro mondo" Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος