Χανιά

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Βρίσκεται σε περιοχή που κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια και ήκμασε στα Μινωικά χρόνια καθώς επίσης και την εποχή των Ρωμαίων. Η πόλη ονομαζόταν τότε Κυδωνία. Ακολούθησε η περίοδος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τον 9ο αιώνα η κατάληψη όλης της Κρήτης από τους Σαρακηνούς μέχρι να ανακτηθούν από τους Βυζαντινούς με το Νικηφόρο Φωκά το 961 μ.Χ. Οι Ενετοί κατέλαβαν τα Χανιά το 13ο αιώνα. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν τα Χανιά μαζί και όλη την Κρήτη στα μέσα του 17ου αιώνα. Η Κρήτη ενώθηκε με το Ελληνικό Κράτος το 1913.

Οι επιρροές των διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων που δέχτηκε η πόλη των Χανίων φαίνονται σήμερα σε κάθε γωνιά, σε κάθε σημείο, στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της. Τα σοκάκια της παλιάς πόλης, με τα διατηρημένα παραδοσιακά κτίρια των εποχών του Βυζαντίου, των Οθωμανών και των Ενετών δημιουργούν μία ρομαντική ατμόσφαιρα. Το ενετικό λιμάνι είναι το στολίδι των Χανίων.

Να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Ναυτικό Μουσείο. Στο νομό Χανίων υπάρχουν πολλά μοναστήρια, φρούρια, αρχαιολογικοί χώροι και το φαράγγι της Σαμαριάς, που έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός. Πολλές ωραίες παραλίες απλώνονται σε όλες τις ακτές.

Τα Χανιά συνδέονται με καθημερινά δρομολόγια σύγχρονων οχηματαγωγών πλοίων με το λιμάνι του Πειραιά. Λιμάνι της πόλης είναι η Σούδα. Επίσης υπάρχει αεροδρόμιο μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη με καθημερινές εθνικές και διεθνείς πτήσεις. Όλος ο νομός Χανίων εξυπηρετείται από τακτικά δρομολόγια λεωφορείων.

Κίσσαμος

Βρίσκεται δυτικά της πόλης των Χανίων. Η Κίσσαμος είναι μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη και προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και το Γύθειο. Αξίζει να επισκεφτείς τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κίσσαμου. Κάνε μία βόλτα μέχρι το ακρωτήρι της Γραμβούσας να απολαύσεις τη θέα από εκεί. Μετά κατέβα από κάτω, στη λιμνοθάλασσα του Μπαλού να κάνεις το μπάνιο σου στην κάτασπρη παραλία. Να πας ακόμη, στο κάστρο και την αρχαία πόλη της Πολυρρηνίας αλλά και στην αρχαία πόλη της Φαλάσαρνας. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας!

Κορυφή
  • "Un mondo fa un mondo, e Cerigo un altro mondo" Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος