Εκδρομές κοντά στα Κύθηρα

Λακωνία

Είναι ένας από τους πιο ιστορικούς τόπους της Ελλάδας. Ο Ταΰγετος, στα δυτικά, είναι το αρσενικό βουνό όπως το αποκάλεσε ο Στρατής Μυριβήλης (ψηλότερη κορφή: Προφήτης Ηλίας 2407μ). Ανατολικά βρίσκεται το άλλο μεγάλο βουνό, ο Πάρνωνας (ψηλότερη κορυφή: Μεγάλη Τούρλα 1935μ). Ανάμεσά τους ο ποταμός Ευρώτας και νοτιότερα εκτείνονται  οι δύο χερσόνησοι, η Μάνη και η Επίδαυρος Λιμηρά η οποία πήρε το όνομά της από την ομώνυμη αρχαία πόλη που βρίσκεται κοντά στη Μονεμβάσια. Ο Λακωνικός Κόλπος οριοθετείται από τις δύο αυτές χερσονήσους και στο μέσο περικλείει το νησί της Ελαφονήσου. Πρωτεύουσα της Λακωνίας είναι η πόλη Σπάρτη. Άλλες μικρές πόλεις και χωριά είναι η Σκάλα με τους απέραντους πορτοκαλεώνες, οι Μολάοι ένα από τα πιο κομβικά χωριά, το Κυπαρίσσι και ο Γέρακας που στο μεσαίωνα ήταν ορμητήρια πειρατών, η Πλύτρα (αρχαίος Ασωπός) που βυθίστηκε μέρος της κατά το φονικό σεισμό του 375 μ.Χ.


Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες η Λακωνία κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια, νότια στην κοιλάδα του Ευρώτα, στις εκβολές του ποταμού, ακόμη στα σπήλαια του Διρού, στις δυτικές ακτές της Μάνης και στην Ελαφόνησο. Την Εποχή του Χαλκού κατοικείται η περιοχή μεταξύ Σπάρτης Μολάων και Γυθείου. Ακολουθεί η εγκατάσταση των Δωριέων, για να αποτελέσουν εκεί την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της εποχής, την πόλη – κράτος των Λακεδαιμονίων, Σπάρτη. Με το τέλος των κλασσικών χρόνων έρχεται η παρακμή. Μετά τους Ρωμαίους που κατέλαβαν όλη την Πελοπονησο ακολουθούν οι Βυζαντινοί, η Λακωνία θα γνωρίσει ανάπτυξη πάλι, από το 13ο αιώνα και ύστερα. Τότε οι Φράγκοι χτίζουν το Μυστρά και τον παραδίδουν λίγο μετά στους Βυζαντινούς. Ο Μυστράς γίνεται έδρα του Δεσποτάτου του Μορέως. Παράλληλα χτίζονται οι μεσαιωνικές πολιτείες Γεράκι και Μονεμβάσια. Παντού σε αυτές τις τρεις πολιτείες υπάρχουν εκκλησίες, μοναστήρια και κάστρα.

  Σπάρτη

  Μυστράς

  Μάνη

  Γύθειο

  Μονεμβάσια

  Νεάπολη

  Ελαφόνησος


  Αντικύθηρα

  Το νησί των Αντικυθήρων βρίσκεται νοτιοανατολικά των Κυθήρων. Απέχει 22 περίπου μίλια από τα Κύθηρα και 18 από την Κρήτη. Έχει 45 μόνιμους κατοίκους και είναι από τις πιο μικρές και φτωχές κοινότητες της Ελλάδος. Περισσότερα>>

  Κρήτη

  Η Κρήτη βρίσκεται δίπλα στα Κύθηρα. Μία εξόρμηση στη διάρκεια των διακοπών σας στο νησί του Μίνωα. Ή αλλιώς, βαρεθήκατε την Κρήτη; Ελάτε πάλι στα Κύθηρα!

  Χανιά

  • Τι να κάνετε στη Λακωνία Ξεκινάτε από τη Σπάρτη και τα περίχωρα. Έχουμε λοιπόν… Μες στης πόλης τα στενά βρίσκεται ο τάφος του Λεωνίδα, αυτού πιστεύεται ότι είναι. Λέγεται «Λεωνίδαιον» και είναι κενοτάφιο του 5ου αιώνα π.Χ...
  Κορυφή
  • "Un mondo fa un mondo, e Cerigo un altro mondo" Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος