Καλέρης Κύθηρα

Visit kythera
Καλέρης logo
Καλέρης
Αγία Πελαγία, 80200
t: +30 2736033461
m: +30 6970120431, +30 6972715886
Visit kythera
Visit kythera
Previous
Next
Visit kythera
Visit kythera

Βρεθήκαμε στο εστιατόριο του Καλέρη, στην όμορφη παραλία της Αγίας Πελαγίας. Ο Γιάννης, σεφ και ιδιοκτήτης, μας περίμενε στην κουζίνα του για να μας ξεναγήσει στο δικό του διαφορετικό ταξίδι στις γεύσεις. Έβαλε την ποδιά του και μας ετοίμασε τις δικές του γευστικές προτάσεις.
Μέσα από μία γαστρονομική περιπλάνηση σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ελλάδας και μία σύντομη αλλά ουσιαστική εκπαίδευση στο Μιλάνο, προσπαθεί με βάση την ελληνική κουζίνα και μεσογειακές «πινελιές» να αναδείξει ένα διαφορετικό συνδυασμό γεύσεων.
Ο Γιάννης συνεχίζει μία πορεία που ξεκίνησε το 1954 από τον παππού Καλέρη και μετέπειτα τον πατέρα του με επιτυχία και φαντασία. Κύριο χαρακτηριστικό της κουζίνας του Καλέρη είναι τα αγνά και σπάνια υλικά σε ένα αποτέλεσμα ποιοτικό και διαφορετικό.
Χρησιμοποιεί ντόπια κρέατα, βότανα του νησιού, θυμαρίσιο μελι, τυριά, ποικιλία φρέσκων σαλατικών και λαχανικών, λαδοπαξίμαδα και το μοναδικό αγουρέλαιο των Κυθήρων. Ακόμη, φρέσκο ψάρι, αστακό, καραβίδες, και ποικιλία θαλασσινών.
Ξεκινώντας από ιδιαίτερες προτάσεις με πιάτα ημέρας που μπορείτε να επιλέξετε σας προσφέρεται ένα ιδιαίτερο μενού.
Μέσα από αυτά ξεχωρίσαμε τη βρεχτολαδεα (λαδοπαξίμαδα Κυθήρων με φρέσκια σάλτσα τομάτας και τριμμένο τυρί φέτα), φέτα τραγανή (σε φύλλο παραδοσιακό με θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι),κολοκυθοανθούς γεμιστούς, ομελέτα παραδοσιακή (με ντόπια λουκάνικα σοταρισμένα με λαχανικά σε φρέσκο πρόβειο βούτυρο) και χταποδάκι ψητό στο φούρνο. Η σαλάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η παραδοσιακή με μαρούλι, λαδοπαξίμαδα Κυθήρων και τυρί μανούρι ψητό στη σχάρα.
Ξεχωριστές επιλογές σε ζυμαρικά με αποκορύφωμα την αστακομακαρονάδα με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό και για τους πιο απαιτητικούς ριζότο παρμεζάνας με κοτόπουλο και ριζότο της θάλασσας. Πιάτα της ώρας όπως ελληνικό σουβλάκι, ψαρονέφρι, κοτόπουλο φιλέτο στη σχάρα, μπριζόλες, καλαμάρι σε δυο παραλλαγές, γαρίδες  και φρέσκο ψάρι και αστακό σαλάτα μαριναρισμένο σε απαλή vinaigrette βασιλικού. 

Τσιρίγο λένε το νησί
που ομορφιές προσφέρει
κ’ αν θες καλούδια να γευτείς
να έρθεις στον Καλέρη

Εδώ θα βρεις παράδοση
κ’ ελληνική κουζίνα
κουλτούρα μεσογειακή
και μεζεδάκια φίνα.

Με συντροφιά τη θάλασσα
Και δροσερό αεράκι
εδώ θα απολαύσετε
το ντόπιο μας κρασάκι.
Visit kythera
Visit kythera
Πουγκί Μοσχάρι
Σε φύλλο σφολιάτας,
με σάλτσα τομάτας και τυρί φέτα.

Υλικά
650 γραμμάρια κιλότο μοσχαρίσιο
300 γραμμάρια φέτα
1 φύλλο σφολιάτας κομμένο στα τέσσερα
3 ντομάτες
2 καρώτα
1 κρεμμύδι
2 κομμάτια σέλερι
Μισό ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο αλεσμένο
1 ξυλάκι Κανέλα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μικρές μπουκίτσες ( 2Χ2cm)και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το καρώτο, το σέλερι και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε και αυτά μαζί. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη, αφήνουμε λίγο να βγάλει το χυμό της και προσθέτουμε νερό μέχρι το σημείο που σκεπάζει το κρέας. Προσθέτουμε  την κανέλα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νερό και προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Κατεβάζουμε το μοσχαράκι από την φωτιά χωρίς πολλά υγρά και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε 4 κομμάτια τοποθετούμε το μοσχαράκι στη μέση και την φέτα σε τρίμμα από πάνω. Κλείνουμε το φύλλο ενώνοντας τις άκρες μεταξύ τους σχηματίζοντας το πουγκί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε με φρέσκο πούρε πατάτας και γαρνίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Visit kythera
Visit kythera
26Km
10m
28Km
17Km
Visit kythera